Mjölkfria alternativ

I dag finns det massor av substitut till komjölksprodukter och det finns även bra matlagningsbaser som är naturligt mjölkproteinfria och laktosfria i form av bland annat kokosmjölk. Till de som klarar av get-, får- och buffelmjölk så går ju även dessa använda.


Vi frågar oss då och då om det är så hälsosamt för oss vuxna att äta de mängder mjölkprodukter vi generellt gör i Sverige? Känner vi efter eller går vi runt och har lite svullna magar och magkatarrsliknande känsla eller har andra åkommor som stör vårt välbefinnande? Om så är fallet kan det vara bra att utesluta mjölkprodukter i några veckor för att se om man mår bättre.

Vill du ändå ha ditt mjölksubstitut så finns det en rad olika sorter att välja på. Var försiktig med sojaprodukter då det är allergent. Det kan finnas spår av gluten i havredrycken. Man får helt enkelt testa sig fram, vilken sort man tycker bäst om och mår bäst av att drick. Är du den händige typen så kanske du till och med gör din egen mjölk men om du är typen som inte gillar att stå i köket eller rent av inte har tid att göra allt från grunden så finns det olika alternativ till just mjölk i nästan alla välsorterade mataffärer:

  • Mandelmjölk
  • Havremjölk
  • Kokosmjölk
  • Soyamjölk
  • Rismjölk
  • Hasselnötsmjölk

Havredryck

mandelmjolk

Istället för grädde kan man vispa äggvita men om man vill ha den lite mer gräddiga smaken så får man välja soya-, ris- eller havrevisp.

Istället för smör går det ofta bra att använda kokosfett eller olja till både bakverk och matlagning. Låt smaklökarna välja vilken som är din favorit.

 

Kokosolja

Kokosmjölk

 

På www.shop.sandt.nu hittar du Terreno’s fantastiska kallpressade olivolja från den ekologiska och svenskägda vingården i Toscana. Du hittar även god kokosmjölk och bra kokosfetter, kakaofetter och risgrädde. Klicka här för att kika på några av de produkterna.

 

Vi önskar dig en fin dag!
SandT

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.