5 anledningar till att inte äta gluten

Goddag!

Idag listar vi 5 anledningar till att inte äta gluten.
Visst är det vedertaget att många idag väljer bort gluten av hälsoskäl, LCHF, viktnedgång etc.

Men ibland kan det vara bra att friska upp minnet om VARFÖR det är bra att tänka bort gluten ur kosten. Vi är som alla vet som följer oss förespråkare för ett glutenfritt liv eller minskat intag även om du kanske inte är intolerant. Anledningen är följande:

1. En av beståndsdelarna (gliadin) i gluten anses skapa genomsläpplighet i tarmens slemhinna. Idag har vi oerhört mycket högre andel gluten i det vete vi använder, vilket beror på att gluten ger ökad jäskraft och på så vis hjälper industrin i deras jakt efter att producera mera och snabbare. Dock så skapar det stora problem, särskilt hos oss som är känsliga, då den stora mängden gluten inte kan brytas ner med de enzymer som finns naturligt i råvarorna och i vårt matsmältningssystem.

2. Hos en vanlig Svenssonkost består 70% av födan idag av mjölmat. Det är på tok för mycket och särskilt inget våra stressade kroppar klarar av att hantera. Att äta naturligt glutenfritt innebär ett kraftigt minskat intag av mjölmat och förhoppningsvis mer näringsrik mat i form av ex. grönsaker, fisk, bra fetter etc.

3. Man tror att upp till 50 procent av alla svenskar har genetiska förutsättningar att få glutenintolerans. Anledningen är att vi blir känsligare och mer allergiska på grund av många faktorer: Gifter, antibiotika, fler vaccinationer samt dålig kost med mycket snabba kolhydrater, framför allt vete, och för lite andel grönsaker och fermenterade produkter, antibiotika, mer vaccinationer. Detta leder till sämre tarmflora – och i tarmfloran sitter vårt immunförsvar!

4. Vetet är inte längre vad det var!
Man har förädlat vete under mer än 100 år. Det innehåller allt mer gluten och även mer svårsmält gluten. Detta för att industrin vill det, inte konsumenterna. Ursprungligt vete som exempelvis dinkel behöver inte ge samma problem.

5. Symtomen är diffusa och behöver inte alltid komma från magen. Symtom som trötthet, ledproblem, diarré eller förstoppning, svårt att bli gravid, blåsor i munnen, gaser i magen, brist på järn, B12, zink eller folsyra samt värk i skelettet kan vara tecken på glutenintolerans. Därför kan det vara en god idé att testa att utesluta i ca 3 mån för att se om diffusa symtom försvinner.

Vill ni ställa frågor kring gluten och mjölk så kontakta oss gärna info@sandt.nu eller via Martin Brunnberg.

/SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt