50 nyanser av gluten

50-shades-of-gluten

Bild lånad av: Amy Myers, MD

 

“50 nyanser av gluten” – kanske inte i närheten av temat som är i böckerna om Grey men i alla fall anmärkningsvärt.

Som bilden ovan säger, så innehåller en mängd produkter gluten. Notera att denna bild är hämtad från den amerikanska matindustrin som kan skilja sig lite från oss. Men bilden ger en tydlig översikt hur mycket produkter som faktiskt innehåller gluten.

Nedan följer en rad (långt ifrån alla) livsmedel bör man ser upp med, sk dolda källor av gluten.
Graden av känslighet varierar men här belyser vi minsta lilla möjlighet till att innehållet kan vara framställt av vete, gluten.

Sojasåser, fonder, buljonger – Många har börjat göra sojasåser på ris istället för vete. Fonder från ex Knorr kan innehålla gluten. Knorrs oxbuljong och grönsaksbuljong innehåller ej gluten.

Charkuterier – rökt korv och leverpastej, se upp med dessa.

Fisk och skaldjursimitationer:
Crabsticks – dessa kan innehålla vetemjöl. Panerad fisk innehåller nästan alltid vetemjöl.

Sötningsmedel – Maltodextrin, glukos- och fruktossiraper, druvsocker, sorbitol, xylitol, mannitol, maltitol, karamellfärg, askorbinsyra (industriell C-vitamin), mjölksyra, erytriol kan alla vara framställd ur vete. Se upp för exempelvis tuggummi. Ring gärna tillverkaren och fråga.
(Dessa ovan gäller främst de som är absolut känsligast för gluten. De kan bli mycket sjuka om källan är vete och inte till exempel majs)

Teriyaki och risvinägrar kan vara en fälla.

De flesta ölsorter överstiger gränsen, 20 ppm, för att få kallas glutenfri.  Falcon, Mariestad och Norrlands Guld ligger dock precis under gränsen. Likaså Corona.

Följande klassas som helt glutenfria;

Against the grain ale 4,5 %
Saxon ljus lager 4,1 %
Zatec ljus lager 4,5 %
Estrella Damm Daura ljus lager, 5,4 %
St Peter’s G-free ale, 4,2%,

Proviva – innehållar kornmalt – gluten

Kryddor – vissa kryddblandningar har vetestärkelse i blandningen. Så fort det är en “mix” av kryddor, läs innehållsförteckningen noga.

Rostad lök – innehåller vetemjöl (finns numer glutenfritt alternativ att få tag på)

Vegetariska sojaprodukter (frysta) – de flesta innehåller vete.

Godis/Snacks – I lakrits är det vanligt att det finns vetemjöl. Se upp för lösgodis där många sorter kontanimerats med varandra. Estrellas jordnötsringar innehåller gluten. Chipsen Pringles innehåller gluten. Fruktossirap som finns i vissa godissorter kan vara baserat på vete.

Både Haribo och Malaco använder glukos som är framställt på vete. Just godis är en djungel där man noga måste läsa på alla förpackningar.

Om du känner dig osäker på en ingrediens och är superkänslig, så fråga butikspersonalen. Kan de inte svara (troligtvis inte) ring då tillverkaren.

Denna bok har nyligen kommit ut, en handbok som ska hjälpa oss att hitta rätt och välja rätt.
Författaren som står bakom är Michael Håkansson som skrivit böckern om “Gluten och Mjölk – källan till vår tids moderna sjukdomar”.

Är du intresserad av den så maila oss på info@sandt.nu.

 

Handboken

Håll utkik efter liknande inlägg kring mjölken.

/SandT

One Comment on “50 nyanser av gluten”

  1. Hej! Tack för bra information! Jag trodde att jag hade ganska bra koll men det fanns vissa saker på er lista som var nya för mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.