Andreas Langenitz

Denna decembermånad möter vi Andreas Langenitz som tillsammans med SandT gjorde en helomvändning med kosten för snart 1 år sedan. Andreas lever ett aktivt liv och är van vid att resa, både i jobb och privat. Just resor kan vara ett problem när man äter specialkost. Läs denna intressanta intervju att låt dig inspireras av Andreas och hans tips.

Berätta lite om dig själv.
Andreas Langenitz, 41 år och bor i Halmstad/Anderstorp.

Familj?
Sambo och snart en bebis.

Hur länge har du ätit gluten och mjölkfritt?
Snart 1 år. Jag äter ibland laktosfritt när jag inte är helt mjölkfri. Laktosfritt började jag med för flera år sedan och märkte skillnad på magen men sen fick jag åter problem med magen när jag påbörjade en hyposensibilisering (allergivaccination mot bl.a pollen och gräs) Misstänker att jag blev mer känslig då p.g.a att immunförsvaret ställs om  

Varför äter du gluten- och mjölkfritt?
Jag blev överkänslig mot gluten under min vaccination och genom SandTs rekommendationer och rådgivning så plockade jag även bort gluten vilket gav mig goda resultat.

Hur var det för dig att göra en så stor omställning av kosten?
Det är inga konstigheter att utesluta gluten och mjölk. Ingen stor uppoffring, måste jag säga. Jag har ganska bra koll på mat och dess påverkan på kroppen och är intresserad så för mig har det mer varit en positiv utmaning att ändra min livsstil till att få må så pass bra som jag gör nu.

 

Vad är det svåraste med din nya livsstil?
Det kan vara svårt när man ät ute och äter, särskilt lunchrestauranger.  Ibland, om man är osäker, kan det vara bra att checka av stället innan för att se om de har bra alternativ.

”Snabbmat”/Mellanmål när man är ute och reser i jobbet kan vara lite krångligt att hitta bra alternativ. Då krävs det lite planering. Ex ta med sig frukt, nötter eller bars.

Ibland kan man känna sig lite omständig både när det gäller restaurangbesök och när man är bortbjuden. Man vill ju inte vara till besvär.

 

Vilka är dina bästa tips vid resor och café/restaurangbesök?
Planering och var alltid frågvis och ställ krav på personalen när du är ute och äter. Du betalar för maten precis som den som äter ”vanlig” mat.
Fler borde upplysas om special/allergikost som jobbar inom restaurangbranschen så att de kan serva alla sina gäster på ett bra sätt.

 

Märkte du någon förändring då du slutade med mjölk och gluten?
Alla mina jobbiga magbekymmer är borta!
Innan kände jag mig nästan alltid uppsvälld, hade ont och kände mig allmänt nedsatt, infektionskänslig och trött. Jag var också ofta slemmig och rosslig i halsen.

Har det påverkat din omgivning och i så fall hur?
Har fått mestadels positiva reaktioner.
Men jag vill också poängtera att folk i min närhet som blir bjudna på mat av mig får numer möjligheten att äta bättre och nyttigare mat 🙂

 

Var hittar du information och inspiration om gluten och mjölkfri kost?
Av SandT såklart och genom min faster som äter gluten- och laktosfritt. Sen har jag ett egenintresse och hämtar mycket via webben och böcker.

 

Är det något i din vardag som du saknar sedan du lade om din livsstil?
Sällan. Nu vet jag ju att jag inte mår bra utav det och då saknar jag inte det heller. Men nybakade frallor luktar ju så fantastiskt gott!

 

Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?

1. Det är inget farligt att plocka bort gluten och mjölk. Prova och se om du mår bättre.

2. Ta sen hjälp av SandT att få ett bra upplägg på kosten och hur du går tillväga för att leva hälsosamt liv utan gluten och mjölk.

3. Att plocka bort gluten och mjölk hjälper ofta till att hålla formen. Man har inte så lätt att lägga på sig.  Det ihop med träning gör susen. 

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt