Jag träffar Kajsa på en solsemester. Varje morgon ser jag Kajsa träna på gymmet och imponeras av hennes kraft i löpsteget och hennes vältränade kropp. För mig var Kajsa redan från början ett knippe ren inspiration!
Efter någon dag börjar våra barn att leka med varandra och det inledde också till att vi pratade mer med varandra, snabbt insåg vi att vi har många gemensamma intressen. Jag är extra glad över att Kajsa är månadens person just i januari då många behöver lite extra inspiration i sitt vardagsliv, läs artikeln om Kajsa och låt dig inspireras av många enkla och bra tips som hon delar med sig av.  /Tessan

 

Berätta lite om dig själv.
Jag är 37 år och jobbar med träning och kost på heltid. Övrig tid spenderas med familjen, resa och på egen träning. Främst löpning, tennis och yoga. Ser fram mot mitt första triathlon under 2014.Vad jobbar du med?
Som personlig tränare, kostrådgivare och gruppträningsinstruktör på Onyx Sportcenter i Borås.

Har du familj?
Man och 2 barn, 5,5 och 7 år gamla.

Hur länge har du ätit gluten och mjölkfritt?
Jag har ätit glutenfritt i ett par år, mjölkfritt i snart ett år. Jag ska erkänna att jag inte äter helt mjölkfritt då jag fuskar med keso och kesella ibland vid tidsbrist. Jag undviker helst feta mjölkprodukter, som gör mig trött och hängig.

Varför äter du gluten och mjölkfritt?
Träning och kost har varit en stor del av mitt liv sedan tonåren. Vill ge kroppen det bästa bränslet för optimerad träning och äterhämtning. Att äta gluten och mjölkfritt har påverkat min träning positivt och jag har inte varit sjuk en enda gång sedan jag lade om kosten. Jag sover bättre, är piggare och mår bättre över lag helt enkelt. Är inte intollerant mot varken gluten eller mjölk, utan det är ett aktivt val för hälsan.

Vad är det enklaste med din livsstil?
Har förmånen att vara enormt intresserad av matlagning. Det är min stora hobby. Jag gillar att experimentera med smaker, råvaror och recept. Dessutom älskar jag god mat och då blir det ju genast enkelt!

Vad är det svåraste med din livsstil?

Skulle vara tiden då! Som alla småbarnsföräldrar är det svårt att få tiden att räcka till. Det tar ju trots allt längre tid att baka eget bröd än att köpa färdigt. Men mat ska ju ändå lagas och med lite framförhållning brukar det lösa sig.

Vilka är dina bästa tips vid resor både i Sverige och utomlands?
Här är jag specialist. Ofta går det att fixa fram något hyfsat ätbart. Våga vara krånglig. Själv vill jag inte betala för mat jag inte vill äta. Tänk alltid naturligt och enkelt. Det går nästan alltid få en köttbit eller fisk och en sallad med olivolja. (Även om kvalitén på konventionellt uppfött kött och odlad fisk kan diskuteras). Tänk råvaror i säsong och var du befinner dig geografiskt. I varma länder, utnyttja exempelvis all fantastisk frukt.

 

 

Vilka är dina bästa tips att tänka på vid ett restaurang eller café besök?
Samma som ovan, våga vara lite krånglig. Jag är en restaurangs värsta mardröm, men jag får oftast det jag vill. Ett leende mot personalen brukar också underlätta. 

Märkte du någon förändring då du slutade med mjölk och gluten?
Jag är piggare, har mer ork och får bättre träningsresultat. Återhämtningen mellan träningspassen är också bättre och som jag nämnde tidigare har jag inte varit sjuk en enda gång sedan jag tog bort gluten ur min kost.

Har det påverkat din omgivning och i så fall hur?
Min familj har ett öppet sinne för maten som serveras. Allt går inte hem hos barnen men jag testar alltid.

Var hittar du information och inspiration om gluten och mjölkfri kost?
Hela nätet vimlar av sidor och bloggar. Varav den bästa är SandT.nu såklart. Annars experimenterar jag mig mest fram på egen hand.

Är det något i din vardag som du saknar sedan du lade om din livsstil?
Kanske en ostbricka med riktigt krämiga och lagrade ostar. Men eftersom jag tål ost så äter jag det ibland, även om det inte är särskilt ofta.

Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?

  1. Håll det enkelt och planera. Krångla inte till det. Risken blir annars att du inte orkar vara konsekvent och faller då tillbaka i gamla vanor. Planera och ha en god framförhållning, det låter tråkigt men är nyckeln till varaktighet i din nya livsstil.
  2. Ät alltid god mat. Krydda, använd bra råvaror och gärna i säsong och i möjligaste mån närproducerat samt laga din mat med kärlek. Då kommer din nya livsstil hålla för livet!
  3. Lyssna på din kropp. Den har massor att berätta om du bara tar dig tid att lyssna. Gör det som DU mår bra av, inte vad andra mår bra av. Både när det gäller kost och träning. Testa dig fram vad just din kropp mår bra av.

 

 

 

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt