Emma kontaktade SandT efter att hon hört talas om oss via vänner.  Tillsammans gjorde vi upp ett kostschema som var anpassat efter Emma och hur hon lever, gillar och eftersom hon var mottaglig för stora förändringar gick vi i stort sett ”all in” från början och nu, efter 6 månader är det intressant att se vilka positiva förändringar som Emma har uppnått.

Berätta lite om dig själv.
Emma Määttä, 31 år, bor i Grimsås och jobbar på Hestra inredningar. 

Familj?
Sambo och en katt.

 

Hur länge har du ätit gluten och mjölkfritt?
I ca 6 månader
 

Varför äter du gluten- och mjölkfritt?
För att jag har en problemmage och haft under en längre tid (4 år). Enligt läkare så har jag diagnos IBS (irritabel bowel syndrome) och rådet jag fick från den läkaren när det gäller kosten var att jag skulle testa mig fram.

Jag tränade mycket en period och då testade jag samtidigt att utesluta gluten  men åt mycket mjölkprodukter, kände mig aldrig helt bra av det.

Jag hoppade på och testade massa olika dieter, bl.a Viktväktarna. Jag gick visserligen ner i vikt men magen blev långt ifrån bra.
Min svägerska, som är läkare, tyckte att jag skulle prova att plocka bort gluten helt och hållet. Jag tyckte först att det lät besvärligt och krångligt att behöva plocka bort stora delar av mitt dagliga kostinta men i samma veva så fick jag även tips av en kompis som hade hört talas om SandT och bestämde mig för att boka kostrådgivning via dem.

Där gick vi igenom min bakgrund, symtom,  och att man sett forskning där IBS -patienter mår bättre utan gluten och mjölk. Dessutom har det i USA blivit vedertaget att rekommendera IBS-patienter en gluten- och mjölkfri kost.

Jag fick ett tydligt upplägg och grunden i kostupplägget var att stärka tarmfloran/tarmen med probiotika, zink, omega 3, lösliga fibrer etc.

 

Vad är det enklaste/bästa med din nya livsstil?
Att följa ett anpassat koncept som ger mig en god hälsa är väldigt enkelt.
Numer tänker jag mer på vad jag handlar och vad varorna innehåller. Jag letar efter bra produkter och har lärt mig mycket.

 

Vad är det svåraste med din nya livsstil?
Att få omgivningen att acceptera och förstå att jag äter som jag gör och att jag gör det till 100%. Skulle jag ”fuska” och äta gluten eller mjölk så får jag sota för det och det tycker jag inte det är värt och inte heller hur det kan påverka min hälsa på lång sikt.

 

Vilka är dina bästa tips vid resor både i Sverige och utomlands?
Jag har alltid med mig bars/snacks/nötter i väskan som trygghet ifall det skulle vara svårt att hitta något att äta eller som mellanmål.

 

Vilka är dina bästa tips att tänka på vid ett restaurang eller cafe besök?
Ofta finns det bra alternativ annars är jag noga med att fråga. Och det känns viktigt att de alternativen som finns är ok. Jag betalar ändå för maten och vill inte att de tullar på kvalitén.

 

Märkte du någon förändring då du slutade med mjölk och gluten?
Ja! Magen är inte alls så svullen som tidigare. Mycket lugnare och toalettbesöken är betydligt färre. Kroppen känns överlag mycket lugnare och mer avstressande. Motiverad till träning och känner mig friskare, renare i kropp och hud.Min mentala hälsa har förbättrats och nu vet jag varför jag ibland får ont i magen (ex om jag unnar mig lite godis;)) men då vet jag också hur jag ska hantera det och ger inte mig själv dåligt samvete för det.

 

Har det påverkat din omgivning och i så fall hur?
Ja, förhoppningsvis positivt. Många frågar och är nyfikna och intresserade av hur jag mår och ställer frågor. En del har t.o.m börjat lägga om sin egen kost för att se om de mår bättre. Min sambo har ändrat sin syn på kost och äter numera bättre mat.

 

Var hittar du information och inspiration om gluten och mjölkfri kost?
Av SandT såklart!  Mestadels från er och den hjälp jag fått från er.
I min omgivning har jag vänner som har magproblem och vi tipsar och hjälper varandra.

 

Är det något i din vardag som du saknar sedan du lade om din livsstil?
Nej, faktiskt inte.

 

Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?

  1. Att ta hjälp! Man tror man kan fixa mycket själv men det är alltid en fördel att få hjälp. Ex Kostrådgivning via SandT.
  2. När man gör en förändring för sig själv kan det vara bra att våga stanna upp och ge sig själv mycket tid. Du behöver inte vara med på allt, våga tacka nej till omgivningen.
  3. Träningen är också viktig för att min mage ska fungera. Ingen hårdträning utan att jag rör på mig. Det gör mig lugn.

 

 


Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt