Antiinflammatoriska kryddor

God  Måndag!

Gav du dig själv en extra timme sömn eller såg du till att utnyttja den extra timmen genom att göra ”viktiga saker”?
Jag såg till att sova lite extra då jag har känt en analkande förkylning ett tag som inte riktigt bryter ut.
För att förhindra att den gör det finns det massor med tips på hur man stärker immunförsvaret genom kosten. Men jag tänkte idag koncentrera mig på kryddorna som vi kallar antiinflammatoriska och varför de är det.

Vi går rakt på sak;

VITLÖK
 

Förr i tiden användes vitlök som behandling vid tarmsjukdomar, gasbildning, förstoppning, infektioner i luftvägarna, hudsjukdomar, sårläkning, reumatism och mycket annat.
Men mest känd har vitlöken blivit för att motverka cancer, hjärt-kärlsjukdom och kurera förkylning. Det har publicerats mer än 3000 vetenskapliga artiklar som handlar om vitlök. Vitlöken sägs också ha förmåga att döda magsårsbakterien, Helicobacter pylori. Det innebär att vitlök även motverkar uppkomst av magsår.

Den mängd vitlök man behöver sätta i sig för att ta del av de positiva effekterna varierar från person till person, mellan en till sex klyftor om dagen är vad forskarna rekommenderar.

Vitlöken ska helst ätas i dess naturliga form och inte från kapslar då man tror att vissa verksamma ämnen kan ha försvunnit när man framställer kapslarna på syntetisk väg.

Tidigare ansågs rå vitlök vara mycket nyttigare än tillagad eftersom man trodde att vitlökens positiva egenskaper förstördes vid upphettning. Men de senaste forskningsresultaten visar att upphettning bidrar till att de ämnen som motverkar blodproppsbildning lättare utvecklas. Däremot försvinner vitlökens bakteriedödande egenskaper vid upphettning. En kombination av både rå och tillagad vitlök i matlagning är därför det bästa tipset.

LÖK

Liksom vitlök har lök antiinflammatoriska egenskaper. Den innehåller framför allt antioxidanten quercetin, som skyddar mot blodproppar och cancer.
Bara 10 gram/dag är tillräckligt för att effektivt skydda mot magcancer, vilket är den fjärde vanligaste cancerformen i världen. Mer behövs inte för att sänka risken med 30 procent och enligt forskarna spelar det i det här sammanhanget ingen roll hur du tillagar löken.

 

INGEFÄRA


 (Köp den här)

Atros
Det finns studier som visar att ingefära kan lindra vid atros, ledförslitning.
Ingefära minskar smärta och inflammationer på ett liknande sätt som vanliga värktabletter, genom att hämma ett enzym som heter cox.

Cancer
Flera av ämnena i ingefära tycks kunna påverka uppkomst och tillväxt av tumörer. Forskning på djur har också visat på cancerskyddande effekter. Inga studier finns ännu på människor.

Diabetes
I Afrika används ingefära traditionellt mot komplikationer vid diabetes. En färsk studie på råttor och möss ger stöd åt den användningen. Man såg en antiinflammatorisk, blodsockersänkande och smärtstillande effekt.

Fettförbränning
Ingefära gör att vi känner oss varma. Det kan vara tecken på en ökad ämnesomsättning. Men än saknas forskning som visar om detta verkligen stämmer.

Förkylning
Ingefära används som huskur vid förkylning. Som flera andra heta kryddor stimulerar den salivavsöndringen, vilket kan dämpa hosta och irritation i halsen. En studie visar också att ingefära kan dämpa köldrysningar vid förkylning.

Hjärt-Kärlsjukdom
Djurförsök visar att ingefära har kolesterolsänkande effekt och kan minska uppkomsten av åderförkalkning. Den tycks också kunna minska risken för blodpropp. Ett försök på människor visar att fem gram torkad ingefära (2 tsk) tillsammans med en fet måltid förbättrar blodets proppupplösande förmåga.

Illamående
Ingefära kan lindra vid olika typer av illamående. Till de bäst studerade områdena hör graviditetsillamående, där fyra av sex placebokontrollerade studier visar effekt. Ett halvt kryddmått fyra gånger om dagen är en vanlig dosering.

Kan också lindra vid åksjuka och efter operation.

Matsmältningsbesvär
Ingefära innehåller ämnen med kramplösande egenskaper. Det kan vara en förklaring till den traditionella användningen vid matsmältningsbesvär som kan visas genom gaser eller magknip.

Källa: www.kinabutik.se, Tidningen Hälsa

 

GURKMEJA

  (Köp den här)

Gemensamt för många av de vanligaste kroniska sjukdomarna är just att de är inflammatoriska, och därför är gurkmeja så viktigt. Gurkmejan har flera nyttiga egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant, tio gånger starkare än vitaminer. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen.

Gurkmejan består till fem procent av färgämnet curcumin, som motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer.

Gurkmeja är billig och ofarlig för människan även i stora mängder. Den finns rikligt i det indiska köket, och en genomsnittlig indier äter 80–200 milligram om dagen. Det är gurkmejan som ger curry den gula färgen.
Den rekommenderade dosen per dag (enligt forskningslitteraturen) är en rågad matsked per dag.


CHILI
 
 (Köp den här)

Alla chilisorter innehåller rikligt med antioxidanter, mogna frukter med kraftig färg innehåller mycket C-vitamin och karotenoider. Dessa antioxidanter kan ge skydd mot sjukdomar eftersom de bygger upp kroppens immunförsvar och bryter ner skadliga, fria radikaler. Framförallt skyddar antioxidanter mot hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancertyper. Capsaicinet i chilin har visat sig ge en viss smärtlindrande effekt, speciellt mot nervsmärta.

 

KANEL

(Köp den här)

 

Kanel verkar ha en ganska påtaglig effekt, både på blodsocker och blodfetter. En forskargrupp har hittat ett vattenlösligt ämne i kanel som de tror ligger bakom kryddans förmåga att sänka halterna av socker och fett i blodet. I framtiden hoppas man att ämnet ska bli en effektiv medicin både för åldersdiabetiker och människor som bara har en aning förhöjda halter av socker i blodet.

Kanel är bra vid matsmältningsproblem, då den stimulerar matsmältning och motverkar illamående.

Vid förkylning och hosta verkar den slemlösande.

 

I många av våra recept har vi använt dessa kryddor. Gå in under receptfliken och leta dig fram till bra, nyttiga recept.

/SandT

 


 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt