Produktnyhet

Nästa vecka har du möjlighet att köpa Terreno’s kallpressade och ekologiska olivolja hos shop.sandt.nu.
Olivträden växer i lundar och i vinodlingarna på den svenskägda gården i Terreno. Här producerar man viner och olivolja från hjärtat och helt ekologiskt. Terreno har inte mindre än 3500 träd vilket ger nära 1 liter olja per träd. Oliverna plockas för hand och när skörden är bärgad pressas den direkt, butlejeras, naturligtvis ofiltrerad, på detta sätt bevaras de naturliga smak- och näringsämnena. På Terreno’s hemsida skriver man att “Nyttigare olivolja går ej att få tag på!” olivolja är rik på antioxidanter vilket i sin tur skyddar ditt immunförsvar. 

Fakta om olivoljan. Källa www.terreno.se

Olivsorter: Frantoio, Leccino, Moraiolo och Correggiolo

Färg: Klar och intensiv gulgrön färg
Doft: Koncentrerad och aromatisk doft av hö, gräs och peppriga toner.

Smak: Fyllig och väldigt koncentrerad smak med chokladkaraktär, gräsighet och pepprig avslutning. En komplex och smakrik olivolja.

Passar till: Vår olivolja kan njutas som en extra krydda på alla maträtter. Det finns inga gränser. Godast är den med bröd eller till sallader, fiskrätter eller till hårdostar. Självklart också på pastan!

Motivering till Bästa Olivoljan:

“Bästa olivoljan! Fin klar och intensiv gulgrön färgton. Dov och mycket koncentrerad doft med karaktär av kakao, kronärtskocka och arrak. Smaken är extremt krämig med chokladkaraktär, nästan som en smältande chokladbit i munnen. Eftersmaken är mild men mycket smakrik med intressanta aromer som vanilj, kardemumma och kokos. En exceptionellt spännande olivolja som måste smakas Njut i cognacskupa eller till bröd. Blir också fin till den finaste fiskfilén. ” Johan Blanches Nya Olivoljeguiden 2011

Tillverkning:

Oliverna skördas för hand i november och placeras i luftventilerande tråg för att köras till frantoion (olivpressen) där oliverna blir till olja. Eftersom vi är ekologiska är vi de första som pressar våra oliver på morgonen, för att undvika kontakt med andra oliver som inte är ekologiska. Oliverna tvättas med vatten och mals ner under en traditionell stenkross varefter de hamnar i sinoleapressen som bearbetar fram en olivpasta, som avskiljs från andra rester. Detta ger en väldigt låg extraktionstemperatur som leder till höga halter av polyfenoler dvs antioxidanter. Denna process utvinner endast cirka 50% av total mängd olivolja i massan vilket betyder lägre avkastning än andra metoder, men ger en betydligt högre kvalitet. Därefter förvaras olivoljan i stål tankar och filtreras ej för att bevara så mycket smakämnen som möjligt. De fria fettsyrorna är långt under kravet för att kallas jungfruolja, i vårt fall endast 0,2%.

 

Smakrika hälsningar från oss på SandT

Dela gärna med dig:

Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på linkedin

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att “lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt