Bjud på en sommardrink

Grunden i den här härliga sommardrinken är grönt te.


Här kan du klicka hem detta goda te!
Jag har skalat, delat och fryst in en hel stor vattenmelon som jag även använder till att äta som ”glass”, som isbitar eller i andra smoothies. Det är smidigt att ha en stor låda med fryst vattenmelon, om platsen i frysen finns.
Vattenmelon och mynta är en god kombination så mynta adderade jag också.
Gör såhär:
Använd en blender eller stavmixer, häll ca. 1 liter svalt/kallt te i blendern, ca. 5 dl fryst vattenmelon, 10-20 st blad av mynta och mixa.
Dekorera gärna med en kvist av myntan.

 

Det finns flera hälsoeffekter med grönt te och det sägs också att grönt te kan förebygga många sjukdomar.
Det är kanske ingen slump att man för många år sedan använde grönt te som ett läkemedel.

  • Allvarliga sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar är några av de sjukdomar som sägs kunna förebyggas och detta för att det finns en stor mängd polyfenoler som är antioxiderande ämnen. Dessa tros kunna skydda kroppens celler och DNA mot de fria radikaler som kan orsaka cellskador, celldöd, åldrande och åldersrelaterade sjukdomar.
  • Andra egenskaper är också att grönt te har en skyddande effekt mot solens strålar och används därför också i hudkrämer och hudvårdsprodukter.
  • Grönt te sägs också vara bra för matsmältningen.
  • Vid tillagning: ta kallt vatten från kranen, koka upp vattnet och ställ av det från plattan, låt svalna något och lägg därefter i tepåsen för att inte ”bränna” tebladen och bevara de nyttiga antioxidanterna och vitaminerna som finns i teet.

 


Mer om te: 

En regelbunden konsumtion av grönt te, minst en till två koppar per dag, visade på en minskad risk för tidig död när man tittade på alla orsaker. Effekten var som störst när man endast tittade på hjärt-kärlsjukdomar, kvinnor och hög tekonsumtion.

Kvinnor som drack mycket te, fem koppar eller mer per dag, hade en minskad risk på 23 procent att dö för tidigt, jämfört med de som drack mindre än en kopp per dag; alla dödsorsaker inräknade. Motsvarande siffra för männen var en minskad risk på 12 procent.

När man isolerade siffrorna och bara tittade på hjärt- och kärlsjukdom så innebar det en minskad risk på 31 procent för kvinnorna och 22 procent för männen. Men när det gäller cancer så hittades inga belägg för att grönt te skulle ha någon skyddande effekt.

Källa: Kuriyama, S. et al. Green Tea Consumption and Mortality Due to Cardiovascular Disease, Cancer, and All Causes in Japan: The Ohsaki Study. JAMA. 2006;296(10):1255-1265 (doi:10.1001/jama.296.10.1255)

 

Vi på SandT hoppas att ni njuter av sol och semester och önskar er en härlig dag!
Har du tips på goda sommardrinkar/smoothies? Skicka gärna in dem till oss på info@sandt.nu

Soliga Sörmlandshälsningar,
Tessan

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt