Celiaki, Glutenkänslig, Veteallergi…

Hej!

Idag tänkte jag försöka mig på på ett väldigt enkelt och kortfattat sätt sära på begreppen celiaki och glutenkänslighet och snudda vid veteallergi/spannmålsallergi.

Idag är vi många som reagerar på gluten som finns i råg, korn och vete. Vi kan också reagera på enbart vetet, veteallergi.
Då är det inte alls säkert man kan tänka glutenfritt hela vägen då glutenfria produkter kan innehålla en liten del vetestärkelse som kan ställa till det för de som inte tål vetet. Har du veteallergi tål du korn, råg och havre.
Spannmålsallergi – spannmålen innefattar det som kallas ”gräsväxter”. Inte bara de fyra sädesslagen utan även  majs, ris, hirs, durra.
Vilka spannmål som man är allergisk mot vid en spannmålsallergi kan variera. Det vanligaste är vete, korn, råg och havre.

Enligt forskning är vi 1% som lider utav den autoimmuna sjukdomen celiaki. Den siffran tror jag är helt missvisande.

Så här skriver Michael Håkansson, författaren till böckerna om Gluten och Mjölk som finns att klicka hem här

Förmågan att diagnostisera celiaki är väldigt dålig, man diagnostiserar 3 till 5 % av de som bär på sjukdomen. Ny forskning visar att celiakiincidensen ökar i takt med stigande ålder på patienter. Så medan 1 % av befolkningen har celiaki (myndigheternas uppfattning) gör det den till den vanligaste livslånga sjukdom i bla Europa, där sedan antalet fall fyrdubblas till minst 4 % med åldern. Därför finns högst sannolikt många miljoner vuxna i Europa som lever med odiagnostiserad celiaki (för att inte tala glutenkänslighet) som omedvetet lider av hjärnskador som en följd.
Har du ”lyckats” få en diagnos celiaki är det viktigt att du är 100%-ig gällande uteslutande av gluten, resten av livet. Det är själva medicinen kan man säga. Att få denna diagnos ställd kan vara svår. Ibland är testerna missvisande och man fortsätter äta gluten fast man mår dåligt utav det. En anledning till att testerna inte visar något kan vara att du har NCGS (Non-Celiac Gluten Sensitivity).
Det är också viktigt att man inte utesluter gluten, drar ner på gluten innan man gör dessa tester. Då kan proverna även här bli missvisande.

Det kan vara krångligt i början innan man har koll på vilka produkter som inte innehåller gluten, vete eller spannmål. Är man noga med att alltid läsa ingrediensförteckningarna så brukar det gå bra. Man kan använda alla rena råvaror såsom kött, fisk, kyckling, skaldjur, ägg, potatis, grönsaker, frukt, bär och rena kryddor. Också kallpressade oljor, salt och socker går bra. Vanlig pasta kan man ersätta med risnudlar eller glutenfri pasta.

Gällande bröd och bakverk kommer man alltid långt genom att baka själv. Då bör man tänka naturligt glutenfritt/vetefritt såsom
glutenfri havre, bovetemjöl, durramjöl, majs/rismjöl, teffmjöl, nötmjöler etc.

Har du spannmålsallergi är du betydlig mer begränsad men alla nötmjölsorter går bra såsom mandelmjöl, kokosmjöl, hasselnötsmjöl etc.
En med spannmålsallergi mår bäst utav att äta enligt Paleolitisk kost, d.v.s Stenålderskost.

Så, var detta enkelt? Eller har du frågor? Maila gärna på info@sandt.nu

Detta ämne skulle kunna bli till en hel bok. Men som jag skrev ovan så säljer vi tre uttömmande böcker inom ämnet.

Jag avslutar detta inlägg genom att säga som vi brukar göra,

”Idag är vi glada att vi slipper stoppa i oss gluten”

Må gott!

/Sofia

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt