Sanna Ehdin Anandala


Sanna Ehdin Anandala är en uppskattad föreläsare och författare och en av Skandinaviens främsta företrädare för den nya hälsorörelsen. Hon har samlat nästan 30 års hälsostudier och erfarenhet till en unik helhetssyn i tolv böcker som sålt i en miljon exemplar.
Hon har studerat självläkning, komplementär-/alternativmedicin och helhetshälsa (integrerad medicin).

Ända sedan vi på SandT började intressera oss för kostens betydelse för vår hälsa har Sanna Ehdin Anandala varit vår inspiratör och genom hennes blogg och böcker har vi funnit en stor trygghet, inspiration, kunskap och glädje.
Strax före semestern fick jag möjlighet att lyssna på Sannas föreläsning om självläkning och därefter hade vi en liten pratstund. Både föreläsningen och pratstunden bekräftade att Sanna är precis så positiv, varm och ödmjuk som hon utger sig för att vara i sina böcker. Samtidigt en stark kvinna som vet hur man tar för sig. För mig ligger Sanna före i tiden och böcker som hon skrev på 90-talet är idag högaktuella.

Vi är glada att få dela med oss av Sanna Ehdin Anandalas syn på bl.a gluten och mjölk, helhetshälsa och dessutom ger hon en hel del handfasta tips.
Trevlig läsning!

Berätta lite om dig själv.Jag är författare till tolv hälsoböcker och nu en roman, samt föreläsare och inspiratör i hälsosam livsstil och självläkning. Har en bakgrund som biomedicinsk forskare i tolv år, med en doktorsgrad med inriktning på immunologi vid Lunds Universitet. Har ägnat över tjugo år till att studera det friska, helhetshälsan och hur man stimulerar den självläkande kraften – vilket är det enda som gör oss friska! När jag kom med boken ”Den självläkande människan” 1999 hade jag tänkt gå vidare till andra saker, men intresset blev gigantiskt och nu har mina böcker sålt i en miljon exemplar och jag har föreläst för över 100 000 personer.
Är väldigt tacksam att jag kunnat nå och hjälpa så många personer!
Är nu också mycket aktiv på de sociala medierna FB, Twitter och genom en blogg som för andra året i rad röstats fram till Sveriges bästa gröna Hälsoblogg.
Nu har jag precis släppt en roman, Guldburen, en kärlekshistoria som tar upp de aktuella ämnena ”sjukliga beroenden och narcissism”, ”speciellt medberoende och sexberoende”. Med denna roman förverkligar jag en dröm; att skriva skönlitterärt om aktuella mänskliga utmaningar och öden – och samtidigt ge nycklar som hjälper till att låsa upp blockeringar. Jag vill underhålla läsare med spännande läsning som når på djupet, för det är endast detta som öppnar för ökad medvetenhet och personlig utveckling. Läs mer om romanen här: http://ehdin.com/?navid=203&sub=4 och www.guldburen.com
Jag har varit gift i sju år, har en bonusson men valt att leva som SBC, singel by choice sedan sex år och stortrivs med det. Behövde lära mig självkärlek och få utrymme för min egen inre tillväxt – och det har gett gott resultat! Har nära relationer till min bror med sin familj, ett par nära vänner samt en stor vänfamilj som delar liknande intressen och värden.

 

Du har skrivit böcker som ”Finn Din egen energikod” och ”12 veckor till ett självläkande liv ” – Vad är självläkning för Dig?

Det är att vara en lev-ande människa som ser till helheten och varje dag tillför positiv energi i form av kost, motion, tillskott, rätt andning, sömn, vila eller meditation, glädje, kärlek, närhet, gemenskap, beröring och närvaro. Man får pröva sig fram tills man finner det som stämmer för en själv. Jag lär mig något nytt om hälsa nästan varje dag och det är väldigt roligt!

 

Du pratar mycket om IFD-mat – vad är det viktigaste du vill förmedla inom detta område?

Att dagens stora hälsohot är den låggradiga, kroniska inflammation som får pågå länge i det tysta.Forskning det senaste decenniet har visat att välfärdssjukdomarna har kronisk inflammation som gemensam nämnare i grunden. Inflammation i leder, slemhinnor eller hud ökar dessutom risken avsevärt för utveckling av systemsjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, cancer, alzheimer och diabetes. Yttre tecken på låggradig och ofta kronisk inflammation är svullnad (plufsighet och bukstinn), ömhet och rodnad eller rödbrusighet. Inre är stresskänslig, huvudvärk, migrän, psykisk instabilitet och allergikänslig.Denna låggradiga inflammation kommer sig av att den moderna, västerländska kosten är fel sammansatt (mycket socker, vetemjöl, kemiskt processade fetter och tomma kalorier) så den ger ett ständigt påslag av inflammation i kroppen. Det angriper celler, blodådror och organ i åratal utan att man märker något, och först så småningom uppenbarar sig en hjärt-kärlsjukdom, Alzheimers sjukdom eller cancer. Jag kallar det för ”ohälsobomben” eftersom det drabbar allt fler men det positiva är att när vi vet orsaken, kan vi åtgärda det i tid.Generellt kan man säga att mat som skapar inflammation är näringsfattig, söt och fet mat, såsom socker, vitt bröd, chips och dåligt fett. Transfetter (industriellt härdat fett) är bland det mest inflammationsframkallande vi kan äta.

Felet är den moderna kosten:
Den moderna mathållningen med storskalig odling och industriproducerad föda har ett antal fundamentala problem:

• för mycket socker, vete och andra snabba kolhydrater

• mycket spannmålsbaserad föda och kraftfoder

• att transfetter (härdat fett) är tillåtet i obegränsad mängd

• för mycket vegetabilisk fleromättad olja (ger mycket omega-6)

• hög andel nattskuggeväxter (t.ex. potatis, tomat, aubergine, paprika)

• för lite näring i maten vilket kan leda till näringsbrist

Allt detta medför ökad inflammation i kroppen. En måltid med mycket socker och fet snabbmat ökar halterna av inflammatoriska ämnen i blodet under minst tre till fyra timmar efter måltiden. Gräddbakelser, godis, pommes frites och feta såser främjar alltså inflammation.

Allt detta motverkas av IFD-maten – den inflammationsdämpande maten!
Det är mat som vetenskapligt visar dämpar inflammation och främjar det friska processerna i kroppen.  IFD-maten främjar friskprocesserna och motverkar kronisk inflammation. Det är friskkost som till stor del består av färgrika grönsaker, fisk, olivolja, rapsolja och nötter. Fisk är särskilt nyttigt – ta gärna tillskott av fiskleverolja.
De bästa kryddorna är vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili, som var och en är starkt inflammationsdämpande. Köttet ska helst vara vilt eller från gräsätande djur. Frukt är lätt inflammatoriskt (på grund av sötman) men så näringsrikt att vi bör äta det varje dag.

Generellt kan man säga att alla som slutar med den processade industrimaten och äter mer hel mat och mer grönsaker, ekologiskt etc förbättrar sin hälsa avsevärt. Men IFD-maten tar det allra längst och bygger hälsa och vitalitet hela tiden! Här kan du se mer vilken mat det är och det finns också en inköpslista! http://ehdin.com/?navid=176&sub=10

Sannas Matbok innehåller all info om IFD-maten och massor av goda recept:
http://ehdin.com/?navid=171&sub=4

  

 

Vad ser du för fördelar med att utesluta gluten och mjölk ur kosten?

Många – eftersom varken spannmål eller komjölksprodukter är artegen föda. Spannmål är frön som är mat för de som har näbbar… och de får inte heller hjärtkärlproblem, övervikt eller andra sjukdomar av att äta frön. Det finns mycket forskning som visar på att både gluten (spannmål) och komjölk ökar risken för autoimmuna sjukdomar. Samt att de allra flesta går ner i vikt och blir piggare och friskare när de minskar på eller utesluter gluten och mjölk ur deras kost.

Men när man äter det hela tiden märker man inte av hur dåligt det är – även om man inte tål det. Jag rekommenderar att man tar minst två veckor helt utan gluten och mjölk – och sedan prövar det igen och lägger märke till hur kroppen reagerar. Den vet bäst!

Jag har sett otaliga exempel på människor som blivit av med inflammation och svullnader i tarmen och kroppen när de tagit bort allt gluten och/eller mjölkprodukter ur kosten. Samtidigt har de gått ner i vikt rejält. Min 85-årige farbror lade om kosten helt för fem år sedan och tog bort socker och bröd, och åt mycket mer grönsaker samt tillskott av omega 3-fettsyror, vitaminer och mineraler. Han motionerar varje dag och han gick snabbt ner 12 kg och blev av med sina hjärtbesvär. Hans läkare var till och med så klok att han sa att ”om du går ner 10 kg kan du sluta med medicinerna”. Det är aldrig för sent att göra något och att ta bort mat vi inte tål är bland det viktigaste!

Här kan du läsa mer om varför många inte tål maten idag: http://ehdin.com/?id=453&start=0&svalue=gluten

 

Vilka är dina bästa tips vid resor både i Sverige och utomlands om man vill äta gluten- och mjölkfritt? 

Det är rätt enkelt. Jag äter enligt gröna kuren, som är en kost bestående av bara gröna grönsaker, fett och protein – dvs fisk, kött, bönor och ägg. Bra fetter är smör och kallpressade olivolja, rapsolja och kokosolja. Håller man sig till hel och oprocessad mat och undviker allt bröd o pasta så är det enkelt.

Info här: http://ehdin.com/?id=1799&start=0&svalue=gr%F6na+kuren

 

Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?

– Lyssna på och respektera din kropp

– Skriv ett avtal med dig själv när du lägger om din kost och livsstil och bestäm tid och omfattning innan – så slipper du alla diskussioner med saboterar-rösten inom dig… Att hålla fast vid de positiva förändringarna är det enda som ger bestående förändringar!

– Gör kärleksfulla och positiva saker för dig själv varje dag! Det är bästa sättet att snabbt tillföra god energi och motverka negomönstrena.

 

Övning: Fokuserad Närvaro

Träna Fokuserad Närvaro genom att gå ner i hjärtat och stanna där medan du tänker på ord som ger dig kraft, lugn o energi; typ glädje, frid, kärlek, värme, lycka, sol, njuta, stillhet, avslappning, gemenskap, närhet… 

Det skiftar din sinnesstämning för flera timmar framåt! Bra övning för att skapa positiva förändringar, upprepa helst tre gånger per dag!

 

Sanna föreläser runt om i Sverige och här är länken
till höstens föreläsningar

http://www.ehdin.com/?navid=50&sub=3

 

Fotograf: Rob LeBow

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt