En känslig mage

I dag finns det ett stort utbud av laktosfria produkter men är det verkligen bara laktos som gör att vi får de symptom vi får? Hur är det med mjölkproteinerna och är det verkligen hälsosamt att dricka mjölk som är ämnat för kossans kalv?

Vad är egentligen magkatarr, IBS och Colon irritable?
Med tanke på att de ovan nämnda påverkas mycket av vad vi stoppar i oss så kanske det kan vara en överkänslighet. Teorierna är många men man har inga konkreta forskningsrapporter på vad exakt det är som gör att så många får dessa problem/sjukdomar.

Dessa frågor är omdiskuterade idag och svaret ligger nog i var och ens kropp, att känna efter vad just du mår bra av att äta och dricka.  Är det hälsosamt att konsumera mejeriprodukter eller ej?

 

Mjölk har en del positiva egenskaper, två av dem är att de är rika på kalcium och D-vitamin. Vi behöver båda dessa näringsämnen men glömmer kanske bort att det går att få i sig dessa näringsämnen via andra livsmedel såsom:

Hur får jag i mig kalcium?
Mandlar
Gröna grönsaker, broccoli, spenat, sallad osv.
Fisk & skaldjur
ägg

Hur får jag i mig D-vitamin?
Feta fiskar (lax, mackrill, sardiner osv.)
Ägg
Tillskott
Exponera hela kroppen i solen ca. 15 minuter/dag

Laktosintollerans beror på att kroppen inte klarar av att bryta ner mjölksockret (laktos), detta problem uppstår på grund av att man har för lite av enzymet laktas som normalt produceras i tunntarmen.

Mjölkproteinallergi/överkänslighet: De protein som man är allergisk eller överkänslig mot är vassle eller kassein, dessa två kan finnas i många andra livsmedel som en tillsats.
Vid mjölkproteinallergi påverkas immunförsvaret men vid mjölkproteinöverkänslighet påverkas det inte.

Nackdelen med att äta mycket mjölkprodukter är att mjölkfett inte är bra för hjärta eller kärl och ökar risken för övervikt. Dessutom är mjökkonsumtion k0pplat till en ökad risk för att utveckla autoimmuna sjukdomar som typ 2-diabetes och kanske också MS. Mjölk innehåller också stora mängder retinol (den aktiva formen av vitamin A), detta ämne har k0pplats till en ökad risk för bensköhet mm.

Några vanliga symptom på överkänslighet och allergi av mjölkprotein samt laktosintollerans:

Laktosintillerans:
Magkramper
Uppsvälld mage
Diarré
Kräkningar
Illamående
Symptomen brukar visa sig inom 30 minuter till 2 timmar.

Mjölkproteinallergi eller överkänslighet:
Kräkningar
Utslag
Diarré
Förstoppning
Eksem
Rinnande näsa/ögon
Kolik hos småbarn
Blod i avföringen
Magkramp
Hosta eller rosslande
Anafylaktisk chock
Symptom kan uppstå direkt eller efter några timmar.

 

Är du intresserad av att veta mer eller behöver konsultation/vägledning så är du varmt välkommen att kontakta oss, info@sandt.nu

/SandT

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.