Glutenintolerans och Zink

Som glutenintolerant kan ett extra tillskott av zink vara högst värdefullt.

Många som övergått till gluten- (och mejerifri kost) upplever en kick och förbättringar första månaderna, men att det sedan kommer en trötthet sakta smygande. En av orsakerna till denna trötthet är att kroppen förbrukar stora mängder zink i läkningsprocessen av den skadade tarmen, en annan är att sköldkörteln går ned en aning i varv vilket man kan kompensera genom att höja intaget av kolhydrater för stunden.

Vi brukar rekommendera ca 40 mg/dag och vuxen till de som övergår till gluten-/mejerfri kost. I minst 2 månader.
Återkommer tröttheten går det bra att fortsätta med 40 mg, men då med 1 månad i taget.

För oavsett hur bra en mineral är för olika funktioner i kroppen, så bör du aldrig överdosera. Vid höga nivåer av zink, så minskar förhållandet till koppar, vilket kan ge problem eftersom koppar är nödvändigt för exempelvis syresättning av blodet. Koppar verkar även som en antioxidant och för lite koppar kan ge kopparrelaterad anemi eller gråhårighet, dvs att hårets pigment (färg) minskar.

zink

Lite om zink;

  • Har en sammandragande effekt som ofta kan hjälpa dålig och irriterad hy. Det verkar också antibakteriellt, vilket passar bra vid acne, eksem eller vid lättare brännskador från te x för mycket sol. Tänk på att det är uttorkande och använd gärna kokosolja, om du har torr, flagig och/eller narig hy.
  • För lite zink kan även ge högre halter av det ”onda” LDL-kolestrolet och lägre halter av det ”goda” HDL-kolestrolet. Sannolikt så beror detta på att socker som cirkulerar runt i blodbanan, görs om till LDL-kolesterol. Detta är en av anledningarna till höga halter LDL-kolesterol, dvs en kombination av låt zink och högt blodsocker.
  • Zink har viktiga virusdödande egenskaper och har visat sig ha en god effekt på immunförsvaret. Vid träning förbrukas mer av mineralet då det krävs för att kroppen ska kunna göra sig av med mjölksyran i musklerna.
  • Vid graviditet är zink mycket viktigt för både mamman och barnet, bland annat kan låg födelsevikt bero på zinkbrist. Zink är nödvändigt för uppbyggandet av en stark och frisk benstomme och för utvecklandet av tänder.

Vid zinkbrist;

De tydligaste tecknen på zinkbrist är dålig aptit, tillväxtrubbningar, hudförändringar, försämrad läkningsförmåga och minskad smakskärpa.
Det allra vanligaste symptomet är hudförändringar som akne, eksem, rosacea, hudsprickor, nedsatt sårläkning och håravfall. Andra tecken på brist kan vara spruckna naglar och naglar med vita fläckar. Zinkbrist kan även ge sträckmärken i huden. Nedsatt immunförvar med långdragna luftvägsinfektioner och förkylningar kan bero på brist

Du hittar mineralet i bl.a skaldjur, tofu, bönor, nötter, kärnor och frön.
Som tillskott klickar du smidigt hem mineraltabletterna här

Vi önskar er en härlig helg!

/SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt