Ghee – mjölkproteinfritt smör

Ghee är fritt från mjölkprotein då man tar bort, skummar av, den proteinrika massan, har lång hållbarhet och tål höga stektemperaturer. Det kan också upplevas som snällare mot magen än processade margariner med onödiga tillsatser.

Observera att det kan finnas spår av mjölkprotein beroende på hur noga du skummar av den proteinrika massan.

Använd ghee i matlagning och som pålägg.
Det enda du behöver är ett paket rent smör (gärna ekologiskt), 500 g.

Det är enkelt och du gör såhär:
Lägg i smöret i en kastrull och smält på den lägsta värmen. Det tar cirka 15-20 minuter.

När det smält, låt det sjuda i en timme, på så låg värme som möjligt. Rör inte i smöret utan skaka kastrullen lite lätt.
Skumma av det vita skummet som lägger sig överst under tiden som smöret sjuder.

Låt smöret svalna något, ca 10 minuter.

Häll försiktigt av det klarnade smöret utan att du får med dig bottenslammet genom ett filter (kaffefilter eller en tätvävd handduk) i en tät sil.

Häll upp klara smöret i en glasburk.

Förvara i kylskåp eller i rumstemperatur. Ghee har en lång hållbarhet.

Den fina glasburken förgyller vårt frukostbord och min dotter, som har mjölkproteinallergi, kan äta ett gott smör utan konstiga tillsatser.

/Tessan


Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt