Glutenfritt – bra eller dåligt?

Jag läste en insändarartikel i en tidning i väntrummet hos tandläkaren. Insändaren skrev att hon äter glutenfritt och att hon mår mycket bättre och dessutom har gått ner i vikt. Hon skrev också att många varit oroliga för henne då man inte får i sig lika mycket fibrer då man äter glutenfritt men hennes teori var att det var just därför hon hade tappat vikt, för att hon inte äter fibrer.

Här förstod jag att det lätt kan missförstås, att man kan oroa sig för saker som egentligen inte finns.
Om man bara köper raffinerade, färdigprodukter, produkter så är man kanske inte riktigt i hälsotänket men om man lagar maten från grunden och bakar ibland så behöver man inte oroa sig alls över att man äter en kost utan gluten och med för lite fibrer, snarare tvärtom då det är mer hälsosamt.
Fibrer som är vattenlösliga har många bra egenskaper och vi behöver dem, här är några exempel på bra effekter:

 • Fibrer kan påverka hur snabbt nedbrytningen av kolhydrater sker i magen.
 • Ju mer gelbildande fibrer, ex linfrön, vi äter desto långsammare portioneras magsäcksinnehållet ut i tunntarmen.
 • Blodsockret stiger långsammare efter måltiden.
 • De motverkar kraftiga blodsockerfall.
 • De kan också binda gallsalter till sig och detta minskar risken för tjocktarmscancer eftersom gallsyror annars irriterar och skadar tarmen.
 • Fibrer kan sänka kolesterolvärdet i blodet. Hårda fibrer som de som finns i kli och ren cellulosa verkar dock inte ha några nämnvärda effekter på kolesterolhalten i blodet.
  Källa: Boken ”Allt om näringslära”
Några exempel på var du hittar vattenlösliga fibrer:
 • Linfrön
 • Chiafrön
 • Havregryn
 • Psylliumfrön
Sist men inte minst så är ju även frukt och grönt rikt på fibrer.
Fibrer har bra egenskaper som snarare gör att man ökar ämnesomsättningen och påverkar immunförsvaret positivt. Om man tappar i vikt då man slutar med gluten så beror det snarare på att gluten kan trigga igång inflammationer och att man slipper äta en massa raffinerade produkter och bakverk.
/Tessan

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt