Hårda rubriker vid nya forskningsrapporter

I dag släpper man bomben om att FÖR MYCKET MJÖLK ÖKAR RISKEN ATT DÖ I FÖRTID. 
På P1 i morse pratar man om den nya forskningsrapporten som gjorts via Uppsala universitet. 
I rubriken skriver man ”För mycket mjölk ökar risken att dö i förtid” 
Det är ingen nyhet att vi dricker för mycket mjölk generellt i Sverige, att vi är ett av de ledande länderna som drabbas av benskörhet är också känt sedan länge. 
Vad är det då med oss och att vara lagom? 

I forskningsrapporten kopplar man risken att dö i förtid med att laktosen som består av galaktos och glukos är orsaken till problemen som kan uppstå vid konsumtion av mjölk (den laktosfria innehåller förspjälkat laktos och därmed också galaktos). ”Drickmjölken” innehåller höga halter laktos som kan brytas ner till galaktos. I djurförsök har just galaktos kopplats till tidigt åldrande och död enligt den här rapporten.
Rapporten säger även att frakturer är vanligare hos de personer som dricker tre glas eller mer per dag. De pratar även om att både män och kvinnor som dricker mycket mjölk löper större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Mjölk

Forskarna har följt ett stort antal kvinnor och män under lång tid och resultatet visar att kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag nästan hade fördubblad dödlighet jämfört med de som bara drack högst ett glas per dag.

Vi på SandT brukar inte sticka ut hakan allt för mycket men här gör vi det och vårt syfte är att väcka en tanke hos dig som konsumerar mjölkprodukter:
Är kalvens mjölk till för oss vuxna? Att indirekt dia ett annat djur känns inte naturligt. Det är en annan sak om vi använder oss av mjölkprodukter på ett oprocessat och naturligt sätt, d.v.s du hämtar mjölken hos bonden, men med dagens processande och massproduktion får vi inte samma slutprodukt och vi konsumerar i regel på tok för mycket.

Att hitta sin egen livsstil där man mår bra av det man äter tror vi på SandT är A och O för ett energifyllt och friskt liv.
Många moderna sjukdomar är kopplade till just mjölkprodukter, i många fall finns det inte forskningsrapporter bakom och även om det gör det kan forskningsrapporter ibland vara missvisande. Därför rekommenderar vi att vara lyhörd för det man stoppar i sig och vara noga med att få i sig lösliga fibrer, frukt och grönt (antioxidanter, vitaminer och mineraler) och bra proteinkällor. Det finns många bra kolhydrater men detta lämnar vi till ett annat blogginlägg för att inte röra ihop det för mycket.

En sak som är säker är i alla fall att vi vuxna klarar oss väldigt bra utan mjölkprodukter! Kalcium finns i många livsmedel, bland annat gröna grönsaker, chiafrön, sesamfrön osv.
Den här rapporten belyser främst laktosens (galaktosens) negativa inverkan på oss. Nu väntar vi på nästa rapport där man även talar om vad mjölkproteinet kan göra med oss. D.v.s inte bara för de med allergier utan för gemene man.

Vägen till starka ben är inte att konsumera mycket mjölk och lagom är alltid bäst!

Vill du läsa hela rapporten kan du göra det här;
http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.g6015

Du kan också ställa frågor till oss (info@sandt.nu) eller Fråga Martin, se första sidan.
/SandT

 

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt