Madeleine Blomberg

Jag träffar Madeleine en solig eftermiddag på Spis och Delis uteservering. Jag har genom vänner träffat Madeleine en gång tidigare, på en konsert. Vi känner inte varandra men det känns som att vi finner varandra direkt och den bokade timmen övergår snabbt till ett möte på flera timmar. Madeleines intresse för hälsa har vuxit fram genom åren och inspirationen hämtar hon från bland annat från organisationen Weston A Price Foundation i USA, Paul Chek’s filosofi och från hennes mamma som är utbildad kostrådgivare och skrivit boken ”Vad vi ska äta! Och Varför!.” Hon har även insett vad skönhet verkligen handlar om genom att jobba flera år som modell. Läs om henne och låt dig inspireras!

……….
Berätta lite om dig själv.
Jag heter Madeleine Blomberg, är 27 år gammal och bor i Halmstad.
Har jobbat som fotomodell sen jag var 15 år och bott flera år utomlands bl.a i New York, Paris och Kanada. Är mycket intresserad av hälsa och älskar djur och natur.Vad jobbar du med?
Jag driver min egen e-handel där jag säljer helt naturliga och/eller ekologiska produkter som främjar hälsan. www.madeleineschoice.se. Jag jobbar fortfarande som fotomodell emellanåt främst i Sverige men också i Europa.

 

Har du familj?
Pojkvän och en söt liten schäfervalp.

 

Ditt förhållande till gluten och mjölkfritt?
– Sedan 3 år tillbaka har jag valt bort gluten samt processade mjölkprodukter då jag helt enkelt inte mår bra utav att äta dessa. Jag ska dock inte säga att jag är helt mjölkfri, för att den mjölk jag köper (ekologisk såklart) kommer direkt från kon och är totalt orörd.
Jag åker till bonden själv och hämtar, det är den bästa känslan. Dels för att man kan tacka kon och bonden själv men också för att min mage klarar av den opastöriserade mjölken så mycket bättre än den mjölk som finns i affären. Kan tänkas konstigt att inte tåla mjölk från affären, men att tåla opastöriserad mjölk direkt från kon?
Lättast beskrivet är det så att i den opastöriserade mjölken finns det redan naturligt goda bakterier och enzymer som underlättar nedbrytningen av mjölken i tarmen, kroppen behöver alltså inte ta från sitt eget förråd. I den pastöriserade mjölken från affären finns inga bra bakterier kvar och många av enzymerna är inaktiva på grund av den höga upphettningen som sker via pastörisering. Det blir en börda för kroppen att försöka bryta ner mjölken istället för att den förser kroppen med näring och goda bakterier för tarmfloran.

Medvetandet kring gluten och dess negativa påverkan kom i samband med att jag började gå på de årliga Weston A Price konferenserna i USA för ca 3-4 års sedan. Där fick jag lära mig hur mycket gluten kan ställa till det för en samt varför kroppen reagerar negativt på processad mjölk.

 

Varför äter du gluten och mjölkfritt?
– För att jag mår så mycket bättre. Jag känner direkt om jag äter något med gluten i.  Det börjar klia på halsen eller runt munnen. 3-4 timmar upp till 3 dagar efter intag av mycket gluten kan jag få svårt med andningen, tryck över bröstet. Likaså att lederna gör ont och värker, främst knäna och händerna.

Dricker jag pastöriserad mjölk får jag nästan alltid en finne eller två nästa dag samt att min mage börjar krångla. När jag var yngre drack jag mycket Oboy med mjölk och klämde säkert i mig 5-6 skivor ljust bröd med smör och ost på vid varje frukost och oftast efter skolan. Under den tiden hade jag också som värst astma. Efter all den kunskap jag har idag vet jag att det var på grund av brödet och den processade mjölken, säger Madeleine med ett ”dåvisstejagintebättreleende.”


Vad är det enklaste med din livsstil?
– Generellt sett är allt enkelt. Dels för att jag har ett sådant stort intresse för kostens betydelse och läser därför mycket böcker, tidningar, artiklar om mat och hälsa men också för att hela min familj är måna om vad de stoppar i sig och vilken betydelse kosten har för deras välbefinnande. De val jag har tagit att vara mjölk- och gluten fri blir såklart mycket lättare när familjen står bakom en, speciellt vid familjemiddagar och liknande tillställningar. Min familj driver och äger Eleiko Sport AB som är ett Gym och Fitness företag i Halmstad. De har flera utbildningar bland annat om kostens betydelse för välbefinnandet.

Vad är det svåraste med din livsstil?
Att få min omgivning att förstå varför jag väljer bort gluten och processad mjölk. Jag skulle vilja att de flesta människor tar en ”time-out” från gluten och processade mjölkprodukter i 2-3 månader för att se om deras artrit, ryggvärk, svullen mage, eksem, andningssvårigheter, huvudvärk, akne, torr hud, förstoppning m.m. försvinner.  Det hade underlättat att prata med människor då och dela varandras tankar kring detta ämne. Många människor är tyvärr fortfarande kvar i den gamla urholkade läran att äta bröd och låg fetthaltiga processade mejeriprodukter.

 

Vilka är dina bästa tips vid resor både i Sverige och utomlands?
Planering är A och O – åker jag tidigt på morgonen tar jag ofta med mig ekologisk korv och grönsaker exempelvis. Jag handlar mycket på Gudagott i Halmstad och hos min bonde där jag hämtar mjölk www.skogsgard.se

Jag försöker att inte äta dålig mat med tillsatser och konstgjorda färgämnen i när jag är iväg på resor utan ser till att jag har med mig helst ekologiska alternativ som är lätta att ta med sig. Exempelvis nötter, frukt, korv, råa grönsaker m.m.

 

 

 

 

Vilka är dina bästa tips att tänka på vid restaurang- och cafébesök?
Våga vara frågvis och be om gluten och mjölkfria rätter. Ofta går det bra att fråga då många restauranger är öppna för det. Finns det rätter som det enbart ingår gluten eller mjölk i ber jag oftast om kött/fisk med kokta grönsaker och en stor klick smör på.Märkte du någon förändring då du slutade med mjölk och gluten?
Plattare mage – eller så var det mer känslan av en plattare mage. Jag kände mig inte lika svullen längre, hyn blev bättre och magen fungerade som den skulle. Mer ork och energi.
Träningsvärken är mildare och jag får snabbare resultat.
Värken i knä- och handlederna är helt borta idag.

 

Har det påverkat din omgivning och i så fall hur?
Jag försöker att inspirera min omgivning och är personer mottagliga för information hjälper jag gärna till men ibland får man kalla handen och då är det inte ens lönt att försöka förmedla något alls.

Jag tror på mottot ”be the change you want to see”. Allt börjar med en själv och allt eftersom man mår bättre börjar folk inse att det man gör kanske ändå är värt att prova.

 

Var hittar du information och inspiration om gluten och mjölkfri kost?
Hos er såklart;), Weston A Price Foundation ger mig mycket inspiration och tänkvärd fakta, Paul Chek’s bok ”Konsten att äta, träna och må bra” och genom kunskapen min mamma har samt artiklar och tidningar inom hälsa.

 

Är det något i din vardag som du saknar sedan du lade om din livsstil?
Nej, inte direkt. Väljer jag att äta surdegsbröd eller äta en glass så är jag medveten om konsekvenserna. I många fall avstår jag men det är såklart att man kan bli sugen på det ibland.  Jag har lärt mig att hantera de val jag tar genom att välja bort gluten och mjölk bland folk och vänner, ibland kan det tyckas udda för vissa men jag vet att det är det bästa för min kropp.

Symtomen visar sig snabbt om jag skulle få i mig något olämpligt vilket jag tror beror på att min kropp är såpass fri från gifter och konstgjorda tillsatser.

 


Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?

1.Gå och lägga sig i tid, senast 10.30 och i total mörker.

2. Var uppmärksam på de små signaler kroppen skickar ut efter intag av gluten och processade mejeriprodukter – lita på dig själv och följ din instinkt.

3.Träning är superviktigt – magen fungerar bättre med träning i vardagen, den mentala biten blir starkare samt att det är riktigt kul när det visar resultat i och med att man känner sig mer vältränad.

 

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt