nyskördade äpplen & plommon

Min morgon har varit fylld av telefonmöten och våra fina medlemmar har fått sina veckomenyer.
Jag reflekterar lite extra i dag och kom att tänka på ett minne jag har varmt om hjärtat, för ca. 10 år sedan när jag och mina barndomsvänner en kall vinterdag efter en promenad och varm bastu satt i morgonrockar framför en öppen brasa. Vi pratade om tankens kraft och mycket annat.
Jag var nog mest ivrig och sade till min vän Jennie, som hade problem med återkommande munsår, att ställa sig framför spegeln varje dag, se sig själv djupt in i ögonen och säga “DU ÄR UNDERBAR”. Om hon fick ett enda munsår efter det så skulle jag betala alla salvor i resten av hennes liv.
Det dröjde många år innan hon fick ett munsår, tror det var förra året, men jag behövde inte betala salvan.
Den där stunden och den där kvällen finns på ett speciellt ställe i mitt hjärta, det var fint, djupt, flummigt, busigt och fyllt av skratt.
Vågar och vill du se dig själv i ögonen och säga från djupet av ditt hjärta att du är underbar?  

Nog om det och nu till glutenfri och mjölkfri mat och en god fredagssak.
Häromdagen var jag och pallade plommon och äpplen i en kompis trädgård. För mig är det så mycket kärlek att få plocka äpplet direkt från trädet än att plocka det från hyllan i affären.
En del av skörden blev plommon- och äppelchutney som för övrigt passar utmärkt till kvällens meny från vår veckomeny.

En stor glasskål pryder diskbänken och det är så vackert att några av kvistarna från trädet sitter kvar.

Ingredienser:
3 dl vitvinsvinäger
4-5 dl rårörsocker
ca 500 g urkärnade plommon
ca 2 kg urkänade äpplen
10-15 st fänkålsfrön
1 st chili
1 st kanelstång

Såhär gör du:
Kärna ur ca. 500 g plommon och 2 kg äpplen, skär dem i bitar.
Häll 3 dl vinäger och 4-5 dl rårörsocker i en kastrull, låt koka upp på svag värme.
Finhacka ett tiotal fänkålsfrön, skär 1/2-1 st chili i lite större bitar, krossa en kanelstång och lägg detta tillsammans med bitarna av plommon och äpplen i kastrullen med vinäger och rårörsocker. Låt koka på medelvärme i 30 – 40 minuter. Smaka av med chiliflakes (finns såklart på vår shop:) och honung.

Jag använder chutney till sallader, lax och i stort sett alla kötträtter. Fantastiskt gott!

 

Önskar dig en solig helg!
/Tessan

Dela gärna med dig:

Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på linkedin

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att “lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt