När Spis&Delis ”hälsomatställe” öppnades upp i Halmstad för snart två år sedan var jag inte sen att snabbt bli stammis. I samband med att vi startade SandT lärde jag känna P-O som jobbar som platschef och vi har sen dess haft flera inspirerande möten kring kosten och dess hälsobetydelse. P-O har djup kunskap i kostens betydelse och hur man hittar motivation till förändring. Vill du gå och lyssna på honom föreläser han på flera håll runt om i Halland.
Berätta lite om dig själv.
– P-O Osbeck från Halmstad. 24 år. Helhetshälsa har stor plats i mitt hjärta, både privat och i jobbet. 

Vad jobbar du med i dag?
– Platschef för SPIS&DELI i Halmstad. Utbildad lic. personlig tränare, lic. kostcoach och holistisk livsstilscoach.

 

Familj?
– Singel. (Kan man skriva så? Har ju en mamma, pappa och tre halvsyskon och två plastsyskon, men hur får man in det snyggt? =)

Hur länge har du ätit gluten och mjölkfritt?
– Sedan 2011 väljer jag alltid glutenfritt. Äter nästan alltid mjölkfritt.

Varför äter du gluten- och mjölkfritt?
– Av två orsaker, den ena anledning är att jag vet hur det påverkar mitt näringsupptag. Gluten och mjölk kan påverka många människors näringsupptag samt ge intoleranser och allergier.

Den andra är att jag helt enkelt mår bättre utan gluten och mjölk. När jag väljer andra livsmedel mår jag bättre vilket för mig är ett gott kvitto för ett sunt och bra val.

Vad betyder denna livsstil i helhet för dig?
– Allting påverkas – framförallt energinivån och prestationsförmåga, koncentrationsförmågan påverkas också.

För mig är det viktigt att äta ”mat som vill mig väl”.

En viss diet behöver inte fungera på alla, utan vi är alla olika. Precis som vi ser olika ut och har helt unika fingeravtryck tar vi även upp, menar jag, maten på olika sätt och omsätter den olika snabbt från person till person.

Det handlar om att hitta sin egen väg. Lyssna till sig själv och känna av kroppens signaler. Ofta är det ganska så små medel som påverkar på ett större plan.

Vad är det enklaste/svåraste med din livsstil?
– Framförhållning, planering och en stor gnutta självförtroende.

Resultatet överväger den s.k. ”uppoffringen”.  Efter ett tag går det av sig själv.

Det kan vara tufft när andra gärna tycker till över hur man lever och vill ge expertråd. Men jag är ju expert på mitt liv. Du är troligtvis det på ditt eget också!

 

Vilka är dina bästa tips vid resor både i Sverige och utomlands?
Survival-kit med nötter och torkad frukt och superfoods. På många platser finns färsk avocado, frukt och bär. Glasvattenflaska från SPIS&DELI med filtrerat vatten har jag även med mig överallt då jag vet vilken vikt vatten av bra kvalité har för vår kropp.Framförhållning krävs.Man måste vara tydlig och ödmjuk över ens situation och se sina rättigheter.
Märkte du någon förändring då du slutade med mjölk och gluten?– Ökad mental skärpa och ökad energi över lag. Mitt immunförsvar påverkas även postivit och jag blev allt mer sällan förkyld. Nu kan jag få lindriga förkylningar, men blir väldigt sällan riktigt sjuk.Jag tycker livet är ganska enkelt. Sover bra, dricker mycket vätska, regelbunden träning, baserar kosten på bra proteiner och fetter. Kolhydraterna består oftast utav quinoa, bär och sötpotatis.Jag supplementerar med omega-3 och, särskilt under vintern, med D-vitamin dagligen.Eftersom jag tränar mycket så lägger jag även till zink och magnesium.Med dessa ”små” medel har jag ingredienserna för kroppens och hälsans funktion.

Har det påverkat din omgivning och i så fall hur?
– Det kan vara provocerande att man tagit ett medvetet val kring sin livsstil.Men om inte jag mår bra i mig själv, hur ska jag kunna få andra runt mig att må bra?

Var hittar du information och inspiration om gluten och mjölkfri kost?
– Läser en hel del, via erkända hälsoförfattare, Paul Chek, Charles Poliquin och Johnny Bowden.SandT.nu finns ju också som härlig inspiration.

Är det något i din vardag som du saknar sedan du lade om din livsstil?
– Nej, inte direkt. Visst är det gott att ibland unna sig något som inte är direkt hälsosamt. Jag lever efter 80-20-principen; om 80% av min tid är bra klarar kroppen av 20% ”kalas”. I ärligheterns namn är det nog mer 90-10.

Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?

  1. Hitta ditt ”önskade läge”/”målbild”och vad du väljer att fokusera på för att nå dit genom aktiva val.
  2. Ta reda på vilka verktyg du behöver för att må bra. Modellera någon som har lyckats med det du vill åstadkomma. Anpassa sen efter dina egna förutsättningar.
  3. Låt 80-90% av din tillvaro vara grundat medvetet utav goda val. Då klarar kroppen av de resterande delarna.

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt