Probiotika i förkylningstider

Förkylningstider – boosta immunförsvaret

Det finns många populära huskurer för att stärka immunförsvaret men här ska du få veta vad som faktiskt fungerar och inte.

Probiotika – din kropp består av ungefär hundra tusen miljarder celler men du har faktiskt mellan 10 och 100 gånger fler bakterier i din mag-tarmkanal. Dessa fyller många livsviktiga funktioner och rätt sorts bakterier finns där påverkas immunförsvaret positivt. Ta därför gärna ett tillskott av bra bakterier eller probiotika som det brukar kallas (exempelvis Laktiplus).

Vattenlösliga fibrer – Fibrer från frukt, grönsaker, havregryn mm hjälper immunförsvaret genom att fungera som mat åt bra tarmbakterier. Stödjer du dina goda tarmbakterier stödjer du också immunförsvaret.

Vitlök och ingefära – I dessa och flera andra kryddor finns ämnen som stödjer immunförsvaret. Både ingefära och vitlök innehåller också antibakteriella och antivirala ämnen och är dessutom antiinflammatoriska.

Essentiella fetter – Att ha ett tillräckligt intag av framför allt omega-3 är viktigt för att kroppens immunförsvar ska fungera bra (även omega-6 är viktigt men i princip alla har ett tillräckligt intag så det är inget du behöver tänka extra på). Ett tillskott i form av till exempel fiskolja är bra om du inte äter fet fisk flera gånger i veckan.

Undvik socker och snabba kolhydrater – Socker och andra snabba kolhydratkällor fungerar som super-doping åt elaka bakterier. Äter du socker när du är sjuk ökar du faktiskt risken att de dåliga bakterierna får ett övertag.

Tillskott av C-vitamin hjälper INTE mot förkylningar – Det är populärt att ta sig en extra C-vitamintablett när man är på väg att bli sjuk. Sanningen är att det inte finns några som helst bevis för att det skulle hjälpa.

 

 

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt