Rå Kakao

God måndag!

Visst är allt med choklad oemotståndligt? Ett bakverk eller annat innehållande choklad får varje mun att vattnas.

Men beakta att det är skillnad på choklad och choklad. Vill man åt hälsofördelarna ska man givetvis välja den mörka, helst råa chokladen. David, som ger hälsotips hos oss skriver följande om choklad.

Kakao är ett av naturens mest antioxidantrika livsmedel och innehåller speciella ämnen som skyddar huden. Bland det mest slitande för huden är stark solbestrålning och för mycket sol kan åldra huden och även ge upphov till allvarliga skador. Ämnen i kakao gör huden mer motståndskraftig mot sådana skador och att äta kakao kan på så sätt bidra till att hålla huden ung och frisk. Ät kakao helst som kakaopulver eller som riktigt mörk choklad (>70%).

Lite råfakta om kakao

Raw kakao innebär att kakaobönorna inte rostas då de inte får hettas upp i över 42 grader.

Rostningen/upphettningen under tillverkningen förstör en del egenskaper hos kakaon som exempelvis antioxidanter, den kan också förstöra en del smaker. En råchoklad innehåller mer antoxidanter än vanlig choklad, vilket gör den nyttigare.

Kakao har bland annat positiva effekter på blodtrycket, minskar risken att bränna sig i solen, antioxidanterna sägs också ha en positiv effekt på blodfetterna. Vi kan med gott samvete äta rikligt med framförallt rå kakao!

Vi har två varianter av kakao i shopen, du hittar dem här, testa även kakaosmör eller kakaonibs.

En god, nyttig chokladsmoothie gör du exempelvis så här;

råchokladsmoothie

2 dl valfri mjölk, ex mandelmjölk
2 msk rå kakao
2 tsk kakaosmör
1 st fryst banan

Mixa alla ingredienserna och toppa med ex. raw kokoschips och kakaonibs. Drick!

Ta hand om er!

/SandT

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.