Sill ur smak och hälsovinkel

Sill är en rik omega-3 källa och är en av sakerna på julbordet som du kan frossa med gott samvete.
Det är enkelt att lägga in egen sill efter tycke och smak. Här har vi gjort en klassisk sill med pepparrot, morot och lök.

Ingredienser:
2 burkar urvattnad inläggningssill (ca. 840g)
Färsk pepparrot, ca. 3 cm
1 morot
10 kryddpepparkorn
5 nejlikor
3 lagerblad
1 gul lök

Lag:
3 dl vatten
1 dl rårörsocker
1 dl ättiksprit

Såhär gör du:
Koka upp vatten, rårörsocker och ättika, låt svalna.
Skölj sillen och skär den sedan i bitar. Skala och skär pepparrot i bitar. Skala moroten och skär i slantar. Skär den gula löken i bitar och varva allt i en burk och häll därefter över den kalla lagen över sillen. Sillen är klar att ätas nästa dag.

Kost baserad på nordiska livsmedel såsom sill, lax, ål sänker kolesterolet och blodtrycket, minskar kroppsvikten och förbättrar kroppens insulinkänslighet. Det visar en forskargrupp vid Uppsala universitet i en studie som nyligen publicerats online i den välrenommerade tidskriften Journal of Internal Medicine.

 

Ingefära, kanelstång, hel kardemumma och anis är också kryddor som passar bra att använda vid inläggning av sill.

Lycka till och ha en bra dag!
Sofia and Tessan, SandT

One Comment on “Sill ur smak och hälsovinkel”

  1. Antar att ni klippt texten om fisk men det skadar ju inte att påpeka att ålen är akut hotad och absolut inte skall hamna i våra magar oavsett hur bra vi mår av det. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.