Sötpotatis – en hälsobomb?

Gör ni som jag, väljer gärna sötpotatis, då det är något som säger er att den faktiskt är bättre än vanlig potatis plus att den är så gudomligt god? Men vad är egentligen skillnaden och kan man jämföra dessa två? Jag har gjort lite research kring denna färgglada knöl. Jag hittade lite positiva egenskaper som jag inte hade någon aning om.

Först ska vi reda ut att sötpotatis inte är en potatis utan en ört av typen vindeväxt. Men tack vare namnet och alla tillagningssätt som sötpotatisen har gemensamt med den vanliga potatisen, så är det ju inte konstigt att de enkelt jämförs. Rent näringsmässigt så skiljer det faktiskt inte mycket på potatis och sötpotatis utan potatis har till och med lägre kolhydratsinnehåll.

Näringsämnen per 100 g:

Sötpotatis
Energi: 114 kcal
Protein: 1,7 g
Kolhydrater: 25,6 g
Fett: 0,4 g

Potatis
Energi: 76 kcal
Protein: 1,8 g
Kolhydrater: 16,1 g
Fett: 0,1 g

Men det är inte kolhydratsnivån som gör sötpotatisen till den sjukdomsbekämpare som den är.

Jag letade runt och hittade spännande information från bl.a Natural News där de listar 9 st fördelar med sötpotatisen.
(källa: NaturalNews)

1. Sötpotatis innehåller mycket antioxidanter, som hjälper kroppen att förhindra inflammatoriska problem såsom astma, artrit, gikt etc.

2. Sötpotatis är en utmärkt källa till långsamma kolhydrater för de som har problem med blodsockret. Fibrerna i sötpotatis hjälper dessutom till med att reglera blodsockernivåerna samt att förebygga insulinresistens.

3. Sötpotatis är en mycket fiberrik råvara som är bra för matsmältningsorganen då den förhindar och lindrar förstoppning och på så sätt kan förebygga tjocktarmscancer.

4. Sötpotatis är bra för dem som är gravida eller försöker bli gravida, eftersom de innehåller rikligt med folat (folsyra), vilket är viktigt för en sund utveckling av fostrets celler och vävnader.

5. Sötpotatis är fullproppad med viktiga vitaminer och andra näringsämnen som stärker immunförsvaret.

6. Sötpotatis är bra för att förebygga hjärtsjukdom då den är hög på kalium och kan bidra till att förhindra uppkomsten av hjärtinfarkt och stroke. Kalium hjälper också till att upprätthålla vätske-och elektrolytbalansen i kroppen, vilket är viktigt för att stabilisera blodtrycket och reglera hjärtfunktionen.

7. Sötpotatis är bra för att lindra muskelkramper. Kaliumbrist är en ledande orsak till muskelkramper, samt skador. Genom att göra sötpotatis till en regelbunden del av din kost (tillsammans med ordentlig motion), kan du förvänta dig en energikick och färre muskelkramper och skador.

8. Sötpotatis är bra för att behandla stressrelaterade symptom. Kroppen tenderar att använda en hel del kalium och andra viktiga mineraler när den är stressad. Sötpotatis ger viktiga mineraler som hjälper att upprätthålla balansen i hela kroppen under tider av stress.

9. Sötpotatis är rankad nummer ett utav Center for Science in the Public Interest av alla grönsaker eftersom de är en så rik källa till kostfiber, naturliga sockerarter, komplexa kolhydrater, protein, karotenoider, vitamin C, järn och kalcium.

Sötpotatis passar med sin söta nötaktiga smak utmärkt tillsammans med exempelvis citron, vitlök, kokosmjölk och chili och kan tillagas på många, många sätt. Den kan exempelvis grillas, bakas, kokas, friteras, mosas till puré eller soppa eller bakas hel i ugn.  Än så länge har jag testat att ungsbaka sötpotatis i stavar och bakat den i ugn och grillat i skivor.

Ugnsbakad Sötpotatis:

2 st sötpotatisar av medelstorlek
Olivolja
Flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala sötpotatisen och skär i stavar. Lägg sötpotatisen på bakplåtspapper. Ringla olja och strö flingsalt över.
Baka i ugnen ca 20-25 min, eller till de fått fin färg. Rör gärna om lite då och då.
Vill du krydda extra kan du använda timjan, vitlök och ringla lite honung över.

Sötpotatis

Har du några bra sötpotatis-tips att dela med dig eller något recept som du tycker att vi borde testa?

Ha en fin torsdag!

/Sofia

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt