Veronica kontaktade oss via e-mail för en månad sedan. Hon visar att det inte är några som helst problem att leva gluten- och mjölkfritt trots att hon äter ute dagligen och lever ett aktivt liv, det tycker vi är inspirerande!
Berätta lite om dig själv.
– Jag heter Veronica Broman och kommer ifrån Härnösand, jag har bott i Stockholm sedan 2007.  Har ett mycket aktivt liv där jag jobbar mycket, tränar och äter ute varje dag. Min fritid består mestadels av att umgås med familjen, nära och kära samt resa, det blir en weekend så fort det finns tid.
Vad jobbar du med?
–Jag arbetar idag på PwC (Pricewaterhouse Coopers AB) som assistent.Familj?
– Jag är sambo och nyförlovad.

Hur gammal är du?
– 29 år.

Hur länge har du ätit gluten och mjölkfritt?
– Sedan 2008.

Varför äter du gluten och mjölkfritt?
– Jag fick domen att jag va gluten och mjölk allergiker efter många år av ”ont i magen” det va en befrielse dagen då jag fick besked om mina matallergier.

Vad är det enklaste med din livsstil?
– Att hålla en nyttig kost, jag behöver aldrig fundera på ”Kan jag äta denhär pizzan eller dom här kakorna” Nej det kan jag inte, och därav håller jag en hälsosam kost utan att behöva tänka på det.

Jag äter det jag kan och i genomsnitt så är det mesta gluten- samt mjölkfritt nyttigt.

Vad är det svåraste med din livsstil?
– Jag tröttnar ibland, orkar inte tänka till utan vill bara äta en stor baguette på ett fik eller den där kebaben som kollegan bredvid sitter och mumsar på, då kan jag tappa humöret. Jag har testat äta något jag inte tål, men det är inte värt det, man skjuter bara sig själv i foten.

Vilka är dina bästa tips vid resor både i Sverige och utomlands?
– På celiakiförbundets hemsida finns det allergikort, dom brukar jag printa och ta med om jag åker till ett land där jag inte behärskar språket, jag har ett flertal gånger lärt mig den hårda vägen, och det vill jag gärna undvika.

Stannar jag på semester i Sverige så vet jag att iaf att kommunikationen når hela vägen fram, dom flesta bättre restauranger är väldigt hjälpsamma.

Vilka är dina bästa tips att tänka på vid ett restaurang eller café besök?
– Jag brukar alltid vara övertydlig, det räcker inte alltid att säga att jag är gluten- & mjölkallergisk, har någon gång fått förslaget att äta en paj då inget fanns på menyn jag tålde, då inser man vilken okunskap det är på stället.
Folk som inte umgås eller kommer i kontakt med matallergier lägger inte ner någon energi på lära sig, sådana gånger tvekar jag inte att gå in i köket och prata med kocken.

 

 

 

 

Märkte du någon förändring då du slutade med mjölk och gluten?
–Det tog mig ca 6 månader innan jag började känna en märkbar skillnad, min mage hade blivit så misshandlad under en längre tid så skillnaden kom stegvis. Jag hade även eksem i hårbotten och fick äta kosttillskott. Kan idag glädja mig åt tanken att jag slipper alla problem jag hade innan, man mår inte bra av problemen jag hade.
Har det påverkat din omgivning och i så fall hur?
– Påverkan har definitivt nått min sambo, han äter sällan produkter med gluten och mjölk, inte för att han inte kan utan för att vi valt att hålla oss till en kost vi båda kan äta och det mår vi båda bra av.För övrigt så märker mina vänner och kollegor av mina allergier dagligen, äter lunch ute varje dag och vill dom äta med mig så blir det varken italienskt eller dumplings.Var hittar du information och inspiration om gluten och mjölkfri kost?
– När jag fick reda på mina allergier så fick jag gå och träffa en kostrådgivare via karolinska i Solna. Hon hjälpte mig att komma på fötterna och inse att livet inte går i krasch för att man måste hålla en speciell kost.Jag älskar exempelvis att kolla på bak- och matlagningsprogram, sedan ställer jag mig i köket och försöker göra något liknande själv (Har misslyckats 1000 gånger men skam den som ger sig) Hade exempelvis gärna sökt till ”Sverige bakar” om det inte varit för mitt ”mat-handikapp”.

Är det något i din vardag som du saknar sedan du lade om din livsstil?
– Jag kan sakna det enkla i vardagen, jag måste alltid tänka till samt går jag ut och äter, som jag så ofta gör, så måste jag alltid kolla med kocken alt. läsa innehållet på allt jag stoppar i mig. Det skulle vara så skönt att koppla bort allt sådant. Tänk om vi hade renare mat utan en massa tillsatser!

Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?

  1. Bestäm dig, sitt inte och sura över det man inte kan äta, gör det bästa av situationen.
  2. Nyttigt är också gott! Bara för att man skippar alla gluten- och mjölkprodukter så betyder det inte att det blir torrt och äckligt!
  3. Prova dig fram, alla vet vi att Rom inte byggdes på en dag.

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt