50 shades of gluten

50-shades-of-gluten
Bild lånad av: Amy Myers, MD

 

”50 nyanser av gluten” – kanske inte i närheten av temat som är i böckerna om Grey men i alla fall anmärkningsvärt.

Som bilden ovan säger, så innehåller en mängd produkter gluten, glue=lim (var bara tvungen;). Notera att denna bild är hämtad från den amerikanska matindustrin som kan skilja sig lite från oss. Men bilden ger en tydlig översikt hur mycket produkter som faktiskt innehåller gluten.

Vad som kan vara bra att känna till är ex. att buljonger, maltodextrin, spelt, malt, lakrits, glukossirap, stärkelse m.fl nästan alltid innehåller gluten/vete. Så läs alltid på innehållsförteckningarna och fråga personal om du är osäker på något.

 Men nu lite mer kring diagnostiseringen.

Celiaki, non Celiaki, intolerans, allergi, lightintolerans…

Antingen har du celiaki, vilket förmodligen innebär att om du bara får i dig lite, lite gluten behöver springa direkt till toaletten, eller så kan du dricka öl, äta mackor utan den minsta rädsla för att du ska påverkas negativt.
Denna ”allt eller inget” synen har lett till att läkare talar om för sina patienter att de förmodligen inbillar sig att de mår dåligt av gluten eftersom testerna inte visar något tecken på Celiaki. Eller som min kollega fick som svar från en läkare – Det är ju så krångligt att plocka bort gluten, det finns ju överallt.

Det visade sig att läkarna hade fel.

Idag sprider sig kunskaperna kring gluten i och med att det utförs forskning överallt i världen. Det man bl.a har upptäckt är att vetet faktiskt innehåller flera olika proteiner och kortfattat kan man förklara det som så att när dagens tillgängliga tester utförs, för att se om man lider av Celiaki, så testar men enbart på en del av dessa proteiner vilket gör det hela lite kruxigt då man kan reagera på något av de andra.
Det som också är anmärkningsvärt är att det bara är 50%, diagnostiserade med celiaki, som får problem i tarmen/matstmältningen.
Glutenintolerans kan ge påverkan på nästintill varenda liten del i kroppen, inklusive hjärna, hud, endokrina systemet, magen, lever, blod, muskler… Man har faktiskt kunnat identifiera upp till 300 symtom kopplade till gluten.

Eliminera gluten i 30 dagar

Chris Kresser, som bl.a har skrivit boken ”Your personal Paleo Code” hävdar att den absolut bästa och säkraste metoden för att ta reda på om man inte tål gluten är att eliminera gluten under 30 dagar och känn efter hur kroppen mår.
Enligt Kresser är det inte alls ovanligt att den som har celiaki även har problem med mjölkprotein, närmare 50% av dessa. Det är därför att rekommendera att plocka bort även mejerier under den är perioden.
Efter 30 dagar kan man börja införa mejeriprodukter för att se hur man reagerar och vill man inte vara utan gluten för alltid kan man testa att införa även det för att se hur man reagerar.
Med tanke på att gluten kan finnas kvar i kroppen i månader så skulle jag rekommendera en 3 månaders ”fri från gluten-period”.

Har du valt bort gluten till fördel för din hälsa och på vilket sätt har det gett dig positiva effekter?

Dela gärna med dig här eller via info@sandt.nu.

Ha en fin tisdag!
/Sofia
SandT

 

 

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt