Karin Sköldengen

Jag kom i kontakt med Karin i ett socialt sammanhang och vi insåg snabbt att vi båda lever på ett medvetet sätt när det gäller hälsa och mat. Jag frågade då om jag fick göra intervjun med Karin då jag tyckte att hon var både en sprudlande och inspirerande person. Det gick bra såklart och här nedan kan ni läsa om Karins resa till en välmående mage.
Berätta lite om dig själv.
– Jag heter Karin. Är en positiv själ med ett stort intresse för färg och form. Min dröm är att få mer tid till att måla och teckna i egen ateljé. Jag älskar att mysa med min familj och vänner. Jag lever ihop med min man och våra tre barn.
Vad jobbar du med?
– Driver eget företag där jag jobbar som frilansande mönsterkonstruktör inom textilbranschen. Jag omvandlar designerns skiss till verklighet. Jag hanterar alla tekniska frågeställningar och gör sedan en prototyp av plagget, en sk. toile.
Hur gammal är du?
– 39 år.
Hur länge har du ätit glute och mjölkfritt?
– Jag har ätit glutenfritt i ca 5mån och laktosfritt (jag äter inte helt mjölkfritt) i 15år.Varför äter du gluten och mjölkfritt?
– Efter många år med magsmärtor upptäckte man min laktosintolerans och jag mådde mycket bättre efter att jag slutat med laktos. Men det blev aldrig helt bra och de senaste åren har jag haft stora problem med magen, efter en gastroskopi upptäckte man att jag även var glutenintolerant.Hur viktig är kosten för dig?
Kosten är jätteviktig för mig. Lika viktig som sömnen och själva träningen. Man kan inte svikta på nått av dessa för då fallerar allt. Sköter du inte kosten kommer du få svårt att sova och då kommer aldrig kroppen återhämta sig som den behöver, men framförallt kommer inte träningen ge de resultat som du önskar. Man måste se helheten!Vad är det enklaste med din livsstil?
– Vardagen, maten hemma är alltid laktos och glutenfri. Familjen är väldigt engagerade och förstående.Vad är det svåraste med din livsstil?
– När man ska gå ut och äta, lunch och snabbmat är det svåraste. Restaurangbesök på kvällar är oftast inga problem, men inte alltid helt enkelt heller. Sedan känns det trist att vara den där ”struliga” gästen att bjuda. Folk tror ofta att det är krångligare än vad det är och blir osäkra och tycker att det blir jobbigt.
Vilka är dina bästa tips vid resor både i Sverige och utomlands?
– Jag har alltid med mig glutenfria havregryn, för säkerhets skull, så att jag inte ska behöva gå och lägga mig hungrig.
Vilka är dina bästa tips att tänka på vid ett restaurang eller café besök?
– Kolla gärna upp innan att det finns något för dig att äta, annars är det inte värt besöket.
Märkte du någon förändring då du slutade med mjölk och gluten?
Absolut, då jag slutade med laktos försvann de akuta magplågorna och efter att jag slutat med gluten har magen blivit så gott som helt lugn och inte heller så uppsvälld som tidigare. En underbar känsla! Jag har ett jämnare humör är piggare och orkar mer. Tycker att hy och hår känns friskare och känner en harmoni i hela kroppen.Pga mina diagnoser äter nu hela familjen mycket mer nyttig och näringsrik kost vilket känns väldigt viktigt för mig.Min man som tidigare fått veta att han hade magkatarr, har idag inga sådana symtom alls.Har det påverkat din omgivning och i så fall hur?
– Ja, mest på det viset att folk blir mer uppmärksamma på hur mjöl och socker påverkar oss så negativt. Jag inspirerar till att äta bättre helt enkelt!
Var hittar du information och inspiration om gluten och mjölkfri kost?
– Främst internet.
Är det något i din vardag som du saknar sedan du lade om din livsstil?
– Jaaa, kan verkligen sakna en rostad macka på morgonen ibland! Visst finns det bröd att baka själv men det är inte riktigt detsamma.Men jag MÅSTE berätta om en fantastisk bröd & bak kokbok som jag hittat. Den innehåller bara glutenfria recept, som man även kan göra helt mjölkfria.”Baka utan gluten” av Elisabeth Ekstrand HemmingssonHar inte provat alla recept än men de som jag provat har alla varit toppen!Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?

  1. Du måste vara motiverad! Sök information och bli inspirerad av andra.
  2. Ge det tid! Det tar några månader innan det går ur kroppen och man märker förändringarna.
  3. Skaffa en bakmaskin!

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt