Martin som för övrigt svarar på frågor här på vår hemsida är också vår lärare inom nutrition, kostrådgivning. Martin är en avslappnad, varm och humoristisk person som inte uttalar sig om saker som det inte finns säkra källor till. Under intervjun så hann jag med att skratta högt minst tio gånger, ett härligt möte med andra ord! Önskar er en trevlig läsning!

 

……….
Berätta lite om dig själv.
Jag är 36 år och ensamstående pappa till en dotter på 8 år.
Älskar att träna, vara med min dotter, gå i skogen och sedan tycker jag det är kul att rida också!

Vad jobbar du med?
Jag jobbar med utbildning, föreläsningar och skriverier inom näring och hälsa.

Har du familj?
Min dotter och nära på min före detta också, säger Martin och skrattar hjärtligt.

Hur länge har du ätit gluten och mjölkfritt?
Glutenfritt äter jag i perioder, jag är en lågkonsumet av gluten.
Mejerier har jag varit en megakonsument av men främsta skälet till det  har varit för att det varit så gott. Jag har dragit ner på det framförallt sedan de nya rönen om prostatacancer kom.  Jag ser nästan mjölk som läkemedel, det har både en verkan och en biverkan. Det är få livsmedel som är sådär. Jag äter mjölkfritt sedan mer än ett halvår tillbaka för att testa vad det gör med mitt välmående.

Varför äter du gluten och mjölkfritt?
Risken är att man drabbas av olika typer av intolleransrelaterade sjukdomar såsom ex nedsatt immunförsvar, cancer, ms, reumatism, ibs besvär… och det är de anledningarna som jag kommer på nu.

Vad är det enklaste med din livsstil?
Mat och träning, att jag får det inbakat och ”gratis” i mitt liv. Ofta är jag på hälsonördsställen och då löser det sig självt.

Vad är det svåraste med din livsstil?

När det gäller att leva som man lär så är det svåraste sömn och stress.

Vilka är dina bästa tips vid resor både i Sverige och utomlands?
På vägarna kan man ofta hitta ex. lax med potatis. På resa ska man alltid beställa ”diabeteskost”, då slipper man den värsta maten. Jag tar med matlådor när jag reser till Norge, har till och med kollat att man får ta med bestick genom tullen.

En bra proteinshake. När jag bor på hotell så vägrar jag dö hotelldöden, som är när folk häller ner sig och äter dåligt för att de bor på hotell. Jag köper med mig en bra proteinkälla såsom tex lax, frukt, grönsaker, ägg osv och sedan campar jag på hotellgolvet, säger Martin med ett stort leende.

 

 

 

 

Vilka är dina bästa tips att tänka på vid ett restaurang eller café besök?
När det gäller restaurangmat så brukar jag ofta tänka att man skall välja rena livsmedel som även är fria från dåligt fett och socker. Café är knepigare, det blir mer att jag väljer rawfood. Jag är ju man och jag har lite svårt att förstå varför man går på café, *ler*.

Märkte du någon förändring då du slutade med mjölk och gluten?
I mitt fall så handlade det primärt om att sluta äta mycket som mättar dåligt per kalori och det var min anledning att lägga om kosten. Jag blev piggare, lättare och jag tycker också att jag har mycket mindre infektioner nu än när jag levde på pasta. Svårt att ta på om det är det men det är min tro.

Har det påverkat din omgivning och i så fall hur?
Hahaha… ja det blir väl min dotter som blir utsatt för lite experiment och sedan påverkar jag många genom att jag har det jobb jag har, jag tror att många i min närhet drabbas av dåligt samvete. Eller som en sockermissbrukande släkting sa till mig då jag och en annan släkting skulle in på systemet ”-vänta ett slag jag ska till bilen.” Då ser jag henne gå in på konditoriet men enligt henne själv så lever hon på torsk och broccoli…. Det säger ju en del om desperationen av hur starkt begäret kan vara för en del.

Var hittar du information och inspiration om gluten och mjölkfri kost?
Information hittar jag mycket på Medline och sedan har vi vetenskapliga tidsskrifter. Och inspirationen den finner jag i min vardag bland mina klienter, elever, kunder och samverkan.

Är det något i din vardag som du saknar sedan du lade om din livsstil?
Nej det är inget som jag saknar. Jag tänker att det skall vara kvalité hela tiden och så försöker jag också leva.

 

Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?

  1. Det första är att identifiera att något är fel
  2. Nästa stadie är att fundera på vad man kan göra åt det och då gäller det att grunna lite på det där, sök upp en kostrådgivare t ex.
  3. Tredje steget, då gäller det att man gör det! Vänta inte utan våga hoppa ur boet!

 

 

 

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt