Om Gluten och Mjölk

Gluten har blivit ett stort samtalsämne de senaste åren.
I USA förväntas marknaden för glutenfria produkter växa från 4 till 7 miljarder på bara några år.
Fler och fler väljer också att utesluta gluten till fördel för hälsan då man också börjat koppla flera sjukdomar till just gluten.

Vete, råg och korn innehåller alla gluten, ett protein som kan skada tarmens slemhinna hos många av oss.
Många menar att vi kanske inte är skapta för att äta spannmål. Spannmål, och även frön och baljväxter, innehåller ”gifter” som kan hämma upptaget av mineraler. Detta innebär att bukspottkörteln måste arbeta hårdare för att själv tillverka enzymerna. Spannmål kan också störa upptaget av D-vitamin, Fytinsyra som finns i skalet på spannmålskärnan, blockerar upptaget av zink, magnesium, kalcium, järn och koppar. (Det är därför så många får upp sina järnvärden när de plockar bort produkter innehållande gluten)
När man blötlägger neutraliseras denna syra helt eller delvis.
Växtlektin är ett annat ämne som finns i oraffinerade spannmål, i frön, bönor, potatis och jordnötter. Detta kan ta sig igenom tarmslemhinnan och orsaka att de röda blodkropparna klumpar ihop sig. Växtlektiner kan även orsaka celldelning, hormonrubbningar och troligen också åderförkalkning.

Människan började äta spannmål först när de blev bofasta och cirka 10 000 år sedan. Tidigare var människan ett nomadfolk och det fanns ingen möjlighet att dem att odla och bruka jorden. Födan bestod av kött, frukt/grönt (efter säsong) nötter och frön.
Enligt Andreas Eenfeldt som skrivit boken Matrevolutionen är det bara precis sista tiden som vi ägnat ås att konsumera socker och vitt mjöl i kopiösa mängder. Lägg därtill industrialiseringen av maten.

Tips är att blötlägga spannmål, baljväxter och nötter.
Undvik helst de 3 sädesslagen, vete, råg och korn och även havre om du är känslig. Havre i sig är glutenfritt men kan ha gått igenom samma maskiner som de glutenhaltiga sädesslagen. Det finns dock ”rent havre” att köpa.

”Spannmål bör bokstavligt talat lämnas kvar för fåglarna”
Loren Cordain

……

Mjölk  – är det något för oss människor eller inte? Diskussionerna kan bli många och långa. Många av oss är uppväxta med att mjölk är ett livsviktigt livsmedel som innehåller vitaminer och mineraler, har en bra bakterieflora och sist men inte minst, är rikt på kalcium. Ja, dessa påstående är alldeles riktiga om vi hämtar mjölken direkt från kossan. Men när det gäller den mjölken som erbjuds i våra livsmedelsbutiker talar vi om något helt annat. Denna mjölk är fråntagen en mängd naturliga näringsämnen och enzymer. Även de goda bakterierna för tarmen är borttagen genom den process som mjölken genomgår innan den kommer ut till butik.

Den största boven är pastöriseringen av mjölken, vilket innebär att den hettas upp till mycket höga temperaturer. Den naturligt förekommande mjölksyraproducerande bakterierna i den obehandlade mjölken skyddar oss från smittämnen, med dessa bakterier förstörs tyvärr genom pastöriseringen, precis som andra värdefulla bakterier, enzymer och vitaminer.
Anledningen till att man pastöriserar mjölken är att man ska döda bakterier som är sjukdomsalstrande. Den lagen kom till 1937, framförallt för att man ville hindra smittspridning av tuberkulos som man trodde berodde på mjölken då.
Men med tanke på hur mjölken produceras idag genom moderna mjölkningsmaskiner, jämfört med hur det gick till i början på 1900-talet så kanske det inte är nödvändigt med pastörisering?  Istället kanske det skulle finnas som alternativ till pastörisering en metod för säker bakteriekontroll…?

Även homogeniseringen är en process som förändrar den naturliga mjölken. En behandling som gör att fettmolekylerna sprängs sönder. I och med att fettmolekylerna blir mindre kan det hända att ämnen passerar magen utan att brytas ner. Då kan en del av mjölkproteinet passera direkt ut i blodomloppet och reta immunförsvaret, vilket kan orsaka allergiska reaktioner.

Idag har vi svårt att hitta oprocessad mjölk och det pratas om lagstiftning som betyder att vi inte FÅR handla obehandlad mjölk direkt från bonden. Intressant att se hur den faller ut?
Det finns också ett flertal studier där mjölk kopplats ihop med ett flertal av våra moderna sjukdomar, såsom diabetes och andra autoimmuna sjukdomar, ADHD, Autism  m.fl.

Har du ingen uttalad allergi men vill undvika mjölken så rekommenderar vi att man är återhållsam med de processade mjölkprodukterna.
I våra recept använder vi såklart ingen komjölk mer än rent smör för de som klarar av det alt. mjölkfritt smör och vi har även ostar från får och get för de som klarar av det trots reaktion mot komjölk.
Som med alla allergier är det väldigt individuellt hur känslig man är och vilken typ av allergi man har. Men vissa klarar faktiskt både det rena smöret (absolut inte margariner) och produkter från får och get. Men det är givetvis som sagt högst individuellt och upp till varje individ att finna ut.

 

Källa: ”Vad vi bör äta och Varför” av Gunnila Blomberg, ”Gluten och Mjölk är källan till moderna sjukdomar” av Michael Johansson.