Gluten är en kejda proteiner som återfinns exempelvis i råg, vete och korn.
De proteiner som bygger upp gluten är gliadin (finns i vete), hordein (finns i korn) och sekalin (finns i råg).

Gluten finns i:
Alla mjölsorter som innehåller, vete, råg, korn. Tänk på att dinkelmjöl innehåller gluten. Likaså durumvete.
Fullkorn med vete, korn och råg innehåller gluten.

Havrekli
Fullkornsmjöl
Durumvete
Havre (kan innehålla spår av gluten, välj ren havre)
Havrekli
Malt
Mannagryn
Quorn
Spelt

Pasta
Bulgur
Cous Cous
Nudlar
Risoni

Havre är i grunden glutenfritt men kan ha producerats i samma maskiner som andra sädesslag innehållande gluten.
Välj därför den rena havren (Urtekram) som finns i den glutenfria hyllan.

Se upp med exempelvis: (läs noga på innehållsförteckning)
Buljong, ketchup, lakrits, stärkelsesirap, rostad lök, soja.

One Comment on “Vad är gluten?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.