Vad är komjölksprotein?

Vad är komjölksprotein?

Mjölkprotein är det protein (främst kasein) som återfinns i komjölk.
I mångas ögon är det svårt att förstå skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi.

Laktosintolerans:
Laktos är ett naturligt socker som finns i mjölk.
Är man laktosintolerant kan man inte bryta ner och absorbera laktos. Man saknar ett enzym, laktas.
Många laktosintoleranta kan äta måttliga mängder med rent smör och lagrade ostar.

Komjölksproteinallergi:

Mjölk innehåller många olika proteiner som man kan vara allergisk mot.
Kroppen har vid en allergisk reaktion bildat antikroppar och det sker vid kontakt med mjölkprodukter. Allergin visar sig på olika sätt, exempelvis som eksem, andnöd eller tarminflammation.

Är man mjölkproteinallergiker ska man undvika alla mejeriprodukter som kommer från kossan. Mjölk, yoghurt, grädde, smör, ost, cremefraiche osv. Och man kan inte heller äta de laktosfria alternativen då själva komjölksproteinet finns kvar.

Hur svår allergi man har är individuellt. Vissa klarar av att förtära små mängder mjölk utan märkbar reaktion, medan andra skulle kunna behöva intensivvård på sjukhus vid samma intag av mjölk. I sällsynta fall kan en person vara så allergisk att denne har kontaktallergi mot mjölk eller kan reagera på ångor av mjölk från kokkärl.

Andra ord för komjölk:
Gräddpulver, kasein, kaseinat, kvarg, kärnmjölkspulver, laktos, mesost, messmör, mjukost, mjölkalbumin, mjölkchoklad, mjölkglobulin, mjölkprotein, mjölkpulver, mjölksocker, mjölkäggvita, natriumkaseinat, nougat, ostpulver, skummjölk, skummjölkspulver, smältost, smör, torrmjölkspulver, vassle, vasslepulver. (Källa: allergisidan.se)

Om det endast står albumin och globulin kan dessa komma från mjölk (men inte alltid). Ring då tillverkaren för att få veta säkert.

Vissa personer som har mjölkproteinallergi kan tåla produkter från get, får och buffel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.